Lokomotiva Tomáš: Záchrana z Mlžného ostrova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Záchrana z Mlžného ostrova
Původní názevMisty Island Rescue
Země původuVelká Británie
Jazykangličtina
Žánrdětský film
PředlohaLokomotiva Tomáš
ScénářSharon Miller
RežieGreg Tiernan
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleČeský dabing: Bohuslav Kalva, Libor Terš, Pavel Tesař, Roman Hájek a další
ProdukceHIT Entertainment
Výroba a distribuce
Premiéra2010
DistribuceNetflix
Předchozí a následující díl
Hrdina na kolejích Den dieselů
Záchrana z Mlžného ostrova na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lokomotiva Tomáš: Záchrana z Mlžného ostrova je britský CGI film z roku 2010. Jedná se o 5. film seriálu Lokomotiva Tomáš, ale je druhým CGI filmem. Film byl produkován HIT Entertainment s animací od Nitrogen Studios. Režíroval jej Greg Tiernan. Scénář napsala Sharon Millerová. Odehrává se mezi 13. a 14. sérií Lokomotiva Tomáš. Následujícím filmem je Lokomotiva Tomáš: Den dieselů.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Staví se nové pátrací a záchranné středisko. K jeho stavbě je potřeba rumělkové dřevo z Japonska . Všechny lokomotivy chtějí odvézt rumělkové dřevo. Lokomotiva Tomáš nechtěně urazí Diesela, proto Diesel odveze rumělkové dřevo, což vede k honičce mezi ním a Tomášem. Všechno dřevo spadne do moře kvůli nedokončenému mostu. Tomáš zachrání Diesela a je odměněn návštěvou záchranného centra ve Spojeném království. Tomáš se rozhodne vydat do Británie na voru za lodí. Cestou však praskne řetěz k lodi. Tomáš se po usnutí probudí a zjistí, že přistál na nedalekém Mlžném ostrově.

Tomáš prozkoumává ostrov a brzy zjistí, že je obýván Bashem, Dashem a Ferdinandem, kteří byli posláni na ostrov kvůli potížím, co způsobili v Anglii. Tlustý přednosta v té době zjistí, že se Tomáš pohřešuje, což ho přiměje vyhlásit pátrání.

Když Tomáš prozkoumá celý ostrov, objeví těžební stanici, kterou provozují „Dřevařské mašinky” a zjistí, že Mlžný ostrov je jediné místo kromě Japonska, kde rostou rumělkové stromy. On a ostatní se rozhodnou, že se chtějí vrátit na ostrov Sodor s trochou dřeva, k tomu musí použít tunel, který spojuje Mlžný ostrov se Sodorem. Když jsou v polovině cesty, tunel se na obou stranách zřítí, což způsobí, že uvíznou. Chvíli nato dřevařským mašinkám dojde olej. Tomáš najde díru ve stropě jeskyně, což mu umožní vyfouknout dírou páru a upozornit své přátele na Sodoru. Kouř brzy upozorní ostatní lokomotivy o Tomášově poloze a přesvědčí jeho nejlepšího přítele Percyho a Bafa, aby jeli tunelem. Percy dojede k Tomášovi. Tomáš se rozhodne, že by měl prorazit cestu skrz propadlý tunel. Baf však Tomáše zadrží a prorazí cestu sám. Všichni tři pak vytáhnou Bashe, Dashe a Ferdinanda z tunelu. Nicméně tlustý přednosta, Edward, James a Gordon odpluli na Mlžný ostrov, aby našli Tomáše, proto Tomáš spěchá zpět na Mlžný ostrov. Naštěstí je najde právě včas. Jakmile to udělá, všechny dřevařské mašinky jsou přivítány na Sodoru a koná se velká oslava otevření Sodorského pátracího a záchranného centra.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Michael Angelis vypravěč
Ben Small Tomáš, Toby, Ferdinand
Keith Wickham Percy, Gordon, Salty, Kapitán, Henry, Edward, Tlustý přednosta, Dash, Harold, James, With (v české verzi Baf)
Matt Wilkinson Bash, manažer doků, Cranky, Victor, Rocky, Kevin, Diesel 10
Kerry Shale Diesel
Teresa Gallagher Emily