Socha svatého Jana Nepomuckého (Kunčice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Socha svatého Jana Nepomuckého (Kunčice)
Základní údaje
Rok vzniku1830
Umělecký směrklasicismus
Kód památky101771 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha svatého Jana Nepomuckého se nalézá u budovy obecního úřadu v centru obce Kunčice v okrese Hradec Králové. Vedle sochy se nalézá pomník padlých v bitvě u Hradce Králové. Klasicistní pískovcová socha pocházející z roku 1830 je chráněna od 23. března 2006 jako kulturní památka ČR. Národní památkový ústav tuto sochu uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem ÚSKP 101771.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klasicistní socha svatého Jana Nepomuckého představuje stojícího světce v tradičním ikonografickém pojetí v kanovnickém rouchu s biretem na hlavě. Pravou rukou objímá krucifix, k němuž sklání tvář, levá ruka je v předloktí od roku 2005 uražena.

Na trojdílném hranolovém podstavci je umístěn tvarovaný sloup s hladkým dříkem a s plochými volutovými boky ukončený římsou. Dřík sloupu zdobí mělká reliéfní kartuše se znakem doplněným dvěma helmicemi a ozdobnými přikryvadly. V oválném šikmo půleném štítu jsou dva jetelové trojlisty, znak rytířů z Kleebornu (tehdejších majitelů panství). Socha v životní velikosti stojí na soklu, který je umístěn na římse.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Umělecké památky Čech I. - IV. Emanuel POCHE (ed.). Praha 1977, strana 774

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]