Smrtící bílá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smrtící bílá
AutorRobert Galbraith / Joanne Rowlingová
PřekladatelLadislav Šenkyřík
ZeměSpojené Království
Jazykangličtina
Žánrkriminální fikce
VydavatelSphere Books (Little, Brown and Company)
Datum vydání18. září 2018
ISBN978-80-7473-866-1
Předchozí a následující dílo
Ve službách zla Neklidná krev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Smrtící bílá je čtvrtým románem ze série detektivních příběhů o Cormoranu Strikovi, které napsala Joanne Rowlingová a publikovala je pod pseudonymem Robert Galbraith.[1] Román Smrtící bílá vyšel 18. září 2018.[2] Rowlingová oznámila dokončení rukopisu po přibližně dvou letech psaní.

První knihou série je Volání kukačky (2013), po ní následují Hedvábník (2014) a Ve službách zla (2015).V dalších letech doplnila spisovatelka sérii o díly Neklidná krev (2020) a Černočerné srdce (2022).

Děj[editovat | editovat zdroj]

Detektivní kancelář Cormorana Strika se úspěšně rozrůstá. Robin přijme nabídku pracovat pro jeho kancelář jako vyšetřovatelka s pevným platem, ale po čase musí Strike i přesto z důvodů narůstajícího počtu případů přijmout další vyšetřovatele.

Jednoho dne přijme nevyžádanou návštěvu – mladého, mentálně nemocného muže, jenž tvrdí, že byl před několika lety svědkem vraždy dítěte, které poté pohřbili v lese. Není však schopen poskytnout žádné další podrobnosti. Vyšetřování zavede tentokrát Strika a Robin do politických kruhů.

Vedle detektivní zápletky sleduje čtenář i osobní příběhy obou hlavních postav. Robin pokračuje v boji s posttraumatickou stresovou poruchou, zatímco manžel Matthew se jí stále plete do práce. A když Robin přijde na to, že ji Matthew podvádí, odstěhuje se od něj. Strikova bývalá přítelkyně Charlotte Rossová, která je nyní vdaná a těhotná, se znovu objevuje na scéně a neúspěšně Strika pronásleduje.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Cormoran Strikeválečný veterán, který odešel z armády do výsluhy poté, co při bombovém útoku přišel o část pravé nohy. Stal se soukromým detektivem a menší celebritou – zčásti díky svému otci, který byl rockovou hvězdou, ale i díky vyřešení několika ostře sledovaných vražd.
  • Robin Ellacottová – Strikeova bývalá sekretářka, nyní vyšetřovatelka a Strikova obchodní partnerka. Přežila znásilnění a pokus o vraždu a je extrémně citlivá na sexuální zločiny.
  • Matthew Cunliffe – Robinin dlouholetý přítel a nyní i manžel.
  • Charlotte Campbell Rossová – Strikeova bývalá přítelkyně, která je v současné době vdaná a čeká se svým manželem dítě.
  • Billy Knight – Mladý muž, který tvrdí, že byl před několika lety svědkem vraždy.
  • Jimmy Knight – Billyho bratr, levicový aktivista.
  • Flick Purdueová – přítelkyně Jimmyho Knighta a levicová aktivistka.
  • Jasper Chiswell – náladový poslanec britského parlamentu, kterého pronásledují skandály. Zastává post ministra kultury.
  • Freddie Chiswell – Jasperův zesnulý syn, jenž zemřel v boji. Okolnosti jeho smrti vyšetřoval Strike.
  • Izzy Chiswellová – Jasperova pracovitá, ale nedoceněná dcera.
  • Raphael – Jasperův nemanželský syn, který byl nedávno propuštěn z vězení. Odpykával si trest za zabití ženy při řízení pod vlivem alkoholu.
  • Kinvara Chiswellová – Mladá, nestabilní, afektovaná druhá manželka Jaspera Chiswella.
  • Geraint Winn – manžel ministryně sportu Delly Winnové a jeden z politických nepřátel Jaspera Chiswella.
  • Vanessa Ekwensiová – seržantka, která se přátelí s Robin.

Literární kritika[editovat | editovat zdroj]

Recenze Romana Lipčíka poukazuje na přílišnou rozvleklost románu. „Moje malé nadšení z profesionálních kvalit detektivního debutu Rowlingové Volání kukačky před pěti lety shrnuje za kupu dalších prohřešků proti řemeslu i žánru jeden dialog mezi dvěma postavami, který se v té knize táhl nepřerušeně a téměř bez uvozovacích vět třicet stran.“[3] Zápletku vidí jako „slušně zkonstruovanou“, nicméně právě rozvleklost jí ubírá na gradaci. Vyzdvihuje naopak schopnost Rowlingové věrohodně charakterizovat postavy a dokonale popisovat místa. Pozastavuje se nad volbou politického prostředí, do něhož je děj umístěn. Rowlingová si „...vyřizuje účty s politickými extrémy. Její vidění světa je důsledně středolevé, takže s extrémy je snadno hotová, ale jinak je názorově spíše nevyhraněná, nijaká.“[3] Recenzent Radovan Kolbaba v mnohém s Romanem Lipčíkem souhlasí a tvrdí, že knihy Rowlingové „trpí neduhem 'užvaněnosti', a kdyby v ní šikovný redaktor vyškrtal pár desítek stran, nijak by jí neublížil. Na druhou stranu je JKR vynikající autorkou a ani u popisů, které děj nijak neposunují, se čtenáři nenudí.“[4]

Další média[editovat | editovat zdroj]

Smrtící bílá byla adaptována jako součást televizního seriálu v hlavních rolích s Tomem Burkem (Cormoran Strike) a Holliday Graingerovou (Robin Ellacottová).[5] Natáčení čtvrté série začalo v září 2019. První díl byl odvysílán 30. srpna 2020.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lethal White na anglické Wikipedii.

  1. MOORE, Sam. JK Rowling finishes new Strike book Lethal White [online]. 2018-03-26 [cit. 2024-02-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Lethal White: JK Rowling reveals Strike release date. www.bbc.com. 2018-07-10. Dostupné online [cit. 2024-02-03]. (anglicky) 
  3. a b Hromada šťavnaté píce – iLiteratura.cz. iLiteratura [online]. 2019-09-13 [cit. 2024-02-04]. Dostupné online. 
  4. VASELITERATURA.CZ; KOLBABA, Radovan. Smrtící bílá: Robert Galbraith. Vaše literatura [online]. [cit. 2024-02-04]. Dostupné online. 
  5. JK Rowling confirms the next Strike book WILL be adapted for TV. Radio Times [online]. [cit. 2024-02-04]. Dostupné online. (anglicky)