Slalomová dráha Brandýs nad Labem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Slalomová dráha Brandýs nad Labem
AdresaPlantáž 395/1, Brandýs nad Labem, 25001
ProvozovatelKK brandýs
TvarRovný s bazénem pro vracení
Surfovací vlnaAno
OsvětleníNe
Datum otevření1980
Vypnutí prouduAno
Zdroj vodyLabe
ČerpadloNe
ZázemíAno
Parametry
DélkaZávodní: 220 m Celková: 250 m
Převýšení{{{převýšení}}}
Šířka10-15 m

Slalomová dráha v Brandýse nad Labem, je více účelové sportovní zařízení využívané pro slalom na divoké vodě a surfing. Vybudována byla na odtokovém kanálu Podzámeckého mlýna. Dráha je přístupná veřejnosti.

Technické informace[editovat | editovat zdroj]

Dráha je středně těžká[zdroj?] a na 250 metrů délky má 3 metry převýšení, což spojeno s tím že kanál je relativně úzký dosahuje toho, že i přes relativné nízké převýšení je proud rychlý a překážky na kanále tvoří vlny a válce. Trať má rovný tvar a podél ní vede kanál pro návrat na start. Překážky v kanále jsou tvořeny hlavně železem vystuženými dřevěnými vraty a betonovými prahy. Surfovací vlna, která se nachází hned na začátku slalomové tratě, je vhodné místo pro začátečníky v river surfingu.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kanoistika v Brandýse nad Labem má velice staré kořeny a to až ze sedmdesátých let 20. století, kdy vznikl oddíl kánoistiky TJ Houštka Stará Boleslav. Ten se především soustředil na výchovu mládeže. V roce 1973 se v Brandýse usadil klub Dukla Bechyně (později Dukla Brandýs), tehdy největší klub v Česku.[2] Díky tomu byla postavena slalomová dráha, a v roce 1980 otevřena.

Pravidelně se zde pořádá mistrovství České republiky žáků.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOLUTION, Kanál Brandýs. Slalomová dráha Brandýs nad Labem. http://kanalbrandys.cz/ [online]. [cit. 2020-11-10]. Dostupné online. 
  2. SOLUTION, KK Brandýs, Oddíl vodního slalomu. Slalomová dráha Brandýs nad Labem. http://kkbrandys.cz/ [online]. [cit. 2020-11-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]