Skoky na trampolíně na Letních olympijských hrách 2000

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skoky na trampolíně
na Letních olympijských hrách 2000
Základní údaje
PořadatelMezinárodní gymnastická federace
Mezinárodní olympijský výbor
DějištěSydney Superdome
Datum22.–23. září 2000
Soutěže2 (1 muži, 1 ženy)
Startujícíxx žen z xx zemí
Soutěže
jednotlivci muži ženy

seznam medailistů
seznam medailistek
2004 >>

Skoky na trampolíně se na Letních olympijských hrách 2000 poprvé představily v olympijském programu. V hale Sydney Superdome.

Průběh soutěží[editovat | editovat zdroj]

Už v kvalifikaci žen skončily naděje české reprezentantky Petry Vachníkové, která obsadila celkové 11. místo. Kvalifikaci vyhrála Němka gruzínského původu Anna Dogonadzeová, ale finálovou sestavu přerušila hned po prvním skoku. První olympijskou vítězkou v tomto sportu v historii se tak stala s převahou Ruska Irina Karavajevová.[1]

Její krajan Alexandr Moskalenko se vrátil ke skokům na trampolíně po tříleté pauze, když se dověděl, že trampolíny budou v olympijském programu. Zhubl 24 kilogramů a rok před hrami vyhrál počtvrté v životě (poprvé po pěti letech) mistrovství světa jednotlivců.[2] Finále zvládl s neobvyklou suverenitou a získal zlato. 15 000 diváků ve vyprodaném Superdomu ale nadchl překvapivě druhý Australan Ji Wallace.[3]

Zvláštností olympijského programu v Sydney byla společná exhibice olympijských vítězů ve sportovní gymnastice a skocích na trampolíně a zástupců některých neolympijských gymnastických disciplín, která proběhla 26. září.

Medailisté[editovat | editovat zdroj]

Soutěž Zlatá olympijská medaile Zlato Stříbrná olympijská medaile Stříbro Bronzová olympijská medaile Bronz
muži  Alexandr Moskalenko
Rusko (RUS)
 Ji Wallace
Austrálie (AUS)
 Mathieu Turgeon
Kanada (CAN)
ženy  Irina Karavajevová
Rusko (RUS)
 Oksana Cyhulevová
Ukrajina (UKR)
 Karen Cockburnová
Kanada (CAN)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Petra Vachníková jedenáctá na Olympijských hrách v Sydney [online]. Komise skoků na trampolíně ČGF, [září 2000] [cit. 2008-04-05]. Dostupné online. 
  2. Fenomenální Aleksander Moskalenko olympijským vítězem [online]. Komise skoků na trampolíně ČGF, [září 2000] [cit. 2008-04-05]. Dostupné online. 
  3. Sydney 2000 : Roundup -- Trampoline; Russians Sweep [online]. New York Times, 2000-09-24 [cit. 2008-04-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]