Sin-chuej

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sin-chuej
新会
Poloha
Souřadnice
StátČínaČína Čína
provincieKuang-tung
městská prefekturaŤiang-men
Sin-chuej
Sin-chuej
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 387 km²
Počet obyvatel849 155 (2010)
Hustota zalidnění612,2 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sin-chuej (čínsky pchin-jinem Xīnhuì, znaky zjednodušené 新会) je městský obvod v městské prefektuře Ťiang-men, provincie Kuang-tung, Čínské lidové republiky. Leží na jihozápadě delty Perlové řeky, roku 2010 měl 849 155 tisíc obyvatel.

Obvod leží na soutoku řek Tchan-ťiang a Si-ťiang v jihozápadní části delty Perlové řeky, na jihu dosahuje k Jihočínskému moři, na západě a severu hraničí s dalšími městskými okresy a obvody prefektury Ťiang-men, na východě sousedí s prefekturou Čung-šan, na jihovýchodě s prefekturou Ču-chaj.

Se sousedními okresy a obvody Tchaj-šan, Kchaj-pching a En-pching tvoří region S’-i („Čtyři okrsky“), v 19. století významný emigrací do Austrálie a USA. Mezi čínskými přistěhovalci do Spojených států amerických před rokem 1880 měli rodáci ze S’-i nadpoloviční většinu.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Xinhui District na anglické Wikipedii.

  1. CHENG, Lucie. Labor Immigration Under Capitalism: Asian Workers in the United States Before World War II. Berkeley: University of California Press, 1984. Dostupné online. ISBN 0520048296. S. 237. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]