Simulační centrum Masarykovy univerzity

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Simulační centrum Masarykovy univerzity
Poloha
AdresaKamenice 3, Brno, 625 00, okres Brno-město, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Simulační centrum Masarykovy univerzity je projekt, který umožňuje studentům lékařské fakulty nácvik základních lékařských úkonů i složitějších operací.[1][2] Je umístěno v Univerzitním kampusu Bohunice, provoz byl zahájen v říjnu 2020. Projekt SIMU byl spolufinancován Evropskou unií.

V přízemí simulačního centra je umístěn plně vybavený urgentní příjem, na střeše je pak heliport.[1] Studenti si mohou vyzkoušet všechny činnosti spojené s ošetřováním pacientů, příjem, diagnostiku i jednotlivé typy operací.[3] Jednotlivá lůžka i figuríny jsou monitorovány a ovládány specializovaným softwarem, který simuluje interakci pacienta s lékařem.

Budova[editovat | editovat zdroj]

Simulační nemocnice je umístěna ve východní části kampusu, pětipatrová budova přemosťuje ulici Kamenice.[1] Povrch přemostění a podepření podnoží je konstruován ze žlutých, trojúhelníkových dílů. V jižní části je vnitřní atrium, nad ulicí Kamenice je druhé atrium, které umožňuje průhled vnitřkem budovy.[4]

Budova simulačního centra
Budova simulačního centra

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Figuríny za deset milionů. V Brně roste obří falešný špitál pro mediky, vynikne i ve srovnání s Evropou | Domov. Lidovky.cz [online]. 2020-06-07 [cit. 2022-05-20]. Dostupné online. 
  2. Masarykova univerzita provozuje nejmodernější lékařské simulační centrum ve střední Evropě. www.earch.cz [online]. [cit. 2023-05-26]. Dostupné online. (cz) 
  3. WIESNEROVÁ, Ema. Simulační centrum Masarykovy univerzity změní výuku mediků i zubařů. Universitas, magazín vysokých škol [online]. 2020-10-13 [cit. 2022-05-20]. Dostupné online. 
  4. KRYNEK, Ondřej. Simulační centrum Masarykovy univerzity v Brně má efektní přemostění přes silnici. www.designmag.cz [online]. 2022-01-30 [cit. 2022-05-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]