Silylenoidy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Silylenoidy jsou organokřemičité sloučeniny s obecným vzorcem R2SiXM, kde R je organická funkční skupina, X je halogen a M je kov. Jedná se o křemíkové analogy karbenoidů, se kterými mají společné chování podobné karbenům a silylenům.

Silylenoidy se vyskytují jako reaktivní meziprodukty chemických reakcí. Stabilní silylenoidy lze připravit reakcemi fluorbromsilanu se silyllithnými sloučeninami v tetrahydrofuranu (THF):[1]

(t-Bu2MeSi)2SiFBr + t-Bu2MeSiLi/THF → (t-Bu2MeSi)2SiFLi.3THF + t-Bu2MeSiBr

U tohoto silylenoidu jsou na každý atom křemíku navázány tři substituenty namísto obvyklých čtyř. Rentgenovou krystalografií se ukázalo, že vazby Si-F jsou při délce 170 pm delší, než je u fluorsilanů běžné. Vazba F-Li je iontová s předpokládaným (na základě výpočtů) kladným nábojem o hodnotě 0,88 na lithiu a záporným nábojem o velikosti 0,74 na fluoru; sloučenina je tak solí (t-Bu2MeSi)2SiF a Li+.3 THF. Vazba Si-F je polarizovaná tak, že na křemíku zůstává pouze 10 % částečného náboje.

Při ozáření nebo zahřátí se silylenoidy mění na disileny přes silylenové meziprodukty. S elektrofily reagují jako anionty a s organolithnými sloučeninami jako silyleny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Silylenoid na anglické Wikipedii.

  1. Synthesis, Molecular Structure, and Reactivity of the Isolable Silylenoid with a Tricoordinate Silicon Gregory Molev, Dmitry Bravo-Zhivotovskii, Miriam Karni, Boris Tumanskii, Mark Botoshansky and Yitzhak Apeloig Journal of the American Chemical Society; 2006; 128(9) pp 2784 – 2785; Abstract