Seram

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Seram
Poloha ostrova
Poloha ostrova
StátIndonésieIndonésie Indonésie
• ProvincieMoluky
Topografie
Rozloha17 100 km²
Zeměpisné souřadnice
Délkacca 320-350 km
Šířkado 70 km
Nejvyšší vrcholBinaia (3027[1] m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel218 993 (2003)
Hustota zalidnění12,8 obyv./km²
Největší sídloMasohi
Používané jazykyindonéština (oficiální)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Seram (zastarale též Ceram) je osmý největší ostrov Indonésie. Nachází se v centrální části souostroví Moluky ve východní části státu. Celý ostrov je součástí provincie Moluky.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Seram je druhý největší z Moluckých ostrovů (po ostrově Halmahera). Leží jižně od rovníku, ze severu je omýván Seramským a z jihu Bandským mořem. Nejbližším velkým ostrovem je Buru na západě. Napříč celým ostrovem se táhne geologicky mladé pohoří, nejvyšší vrchol v centrální části ostrova přesahuje 3000 m.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je poměrně řídce osídlen. Největším městem je Masohi na jižním pobřeží. Jihozápadně od Seramu se na malém ostrově nachází největší město oblasti, Ambon. Žije v něm více lidí než na celém Seramu. Obyvatelé jsou převážně muslimové nebo křesťané.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Ohrožený kakadu molucký není na Seramu čistým endemitem, ale soustřeďuje se zde většina jeho populace

Původní porost ostrova tvoří deštné lesy, jejichž charakter závisí na nadmořské výšce. V nejvyšších místech přechází les v travnaté porosty.[2]

Příroda Seramu má vysokou úroveň biodiverzity a endemismu, přestože ve srovnání s jinými oblastmi Indonésie a Malajsie je tato úroveň průměrná až nižší.[2] Ostrov je bohatý na ptačí druhy, z více než 213 druhů lze 33 považovat za endemity (14 z nich nežije jinde než na Seramu).[2] Z 38 druhů místních savců je endemických 9.[2] Některé druhy jsou vázány na určité nadmořské výšky.

Chráněná území tvoří necelou pětinu ostrova (3122 km²)[2], většinu této plochy tvoří Národní park Manusela, který se rozkládá v centrální části ostrova, zahrnuje všechny hlavní biotopy a pokrývá celý rozsah nadmořských výšek na ostrově.[3] Největšími hrozbami pro přírodu ostrova jsou dřevotěžba a obchod se vzácnými druhy, včetně ilegálních variant těchto činností.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gunung Binaiya, Indonesia [online]. Peakbagger.com [cit. 2010-09-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d e f Seram rain forests [online]. World Wildlife Fund [cit. 2010-09-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Manusela National Park [online]. Ministerstvo lesnictví Indonésie [cit. 2010-09-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-12-26. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]