Senátní náměstí (Helsinky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Senátní náměstí
Senátní náměstí (2004)
Umístění
StátFinskoFinsko Finsko
MěstoHelsinky
Poloha
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Senátní náměstí (finsky Senaatintori, švédsky Senatstorget) je ústřední náměstí v centru Helsinek, jednotně komponované v klasicistním stylu, především podle projektů Carla Ludviga Engela.

Význačné budovy[editovat | editovat zdroj]

Eponymní budova - Senátní palác - dominuje východní straně prostoru. Jeho stavba byla dokončena roku 1822, původně byl sídlem Senátu, správního orgánu Finského velkoknížectví (1816-1917), v současnosti zde sídlí vláda.

Na protější straně náměstí se rozkládá hlavní budova Helsinské univerzity, dokončená roku 1832.

Severní stranu tvoří Helsinský dóm s monumentálním schodištěm, jehož stavba byla zahájena v roce 1830, ale dokončena až v roce 1852 po Engelově smrti. Po roce 1917 byl nazýván "Velký kostel" (finsky Suurkirkko), po zřízení helsinské luteránské diecéze (1959) je její katedrálou.

Celek budov doplňuje Národní (původně univerzitní) knihovna z roku 1845. Jižní stranu náměstí tvoří řada starších domů, mezi nimi Sederholm, nejstarší kamenná budova v centru Helsinek (z roku 1757).

V roce 1894 byl uprostřed náměstí vztyčen pomník Alexandra II. (ruského cara, a tedy i finského velkoknížete) s alegorickými sochami. Po nabytí samostatnosti (1917) nechyběly návrhy na jeho odstranění, nebyly však naplněny.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]