Sekvoj v Kostelní Bříze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (zaniklý)
Sekvoj v Kostelní Bříze
torzo stromu v květnu 2014
torzo stromu v květnu 2014
DruhSekvojovec obrovský
Sequoia gigantea [1]
Evidenční č.105335 (13066)
Zánik17. únor 1993
Ochrana3. srpen 1979
Poloha
KrajKarlovarský
OkresSokolov
ObecBřezová
KatastrKostelní Bříza
Nadmořská výška600 m n. m.
Souřadnice
Sekvoj v Kostelní Bříze
Sekvoj v Kostelní Bříze
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sekvoj v Kostelní Bříze byl památný strom sekvojovec obrovský (Sequoia gigantea) v severozápadní části CHKO Slavkovský lesKostelní Břízeokrese Sokolov. Rostl v prostoru zahradnictví bývalé zámecké zahrady. Přestože nevynikal svoji výškou, jako tisícileté sekvojovce v Národním parku SequoiaKalifornii, patřil mezi několik málo exemplářů v Čechách. Mimořádné je ovšem to, že rostl v nadmořské výšce okolo 600 m. O vzácném stromu se dochovaly některé známé skutečnosti. V místní kronice je zaznamenána událost z noci na 21. srpna 1975. Tehdy za velice silné bouřky do stromu uhodil blesk, který sloupl asi 2 metry kůry. Pod ní se ve dřevě stromu objevila stará jizva, která ukázala, že do stejného místa udeřil blesk v minulosti již vícekrát. Exotickému stromu se stala osudnou krutá zima 1978–1979, kdy vzácný velikán umrzl.[2] Koruna stromu sahala do výšky 17 m, obvod nápadně kuželovitého kmene měřil 361 cm.

Strom byl chráněn od roku 1979 do roku 1993, kdy byla jeho právní ochrana zrušena.[1] Nebyl pokácen a suché torzo původního kmene postupně obrostlo břečťanem.

Nový sekvojovec v listopadu 2017

V roce 2009 získala Březová, pod níž Kostelní Bříza spadá, dotaci na revitalizaci zámeckého parku v Kostelní Bříze. Firma, která revitalizaci prováděla, se rozhodla zasadit nedaleko vstupu do parku na dohled od mrtvého stromu jeho nástupce. Do parku byl dovezen ze školky v Německu 4,5 m vysoký nový sekvojovec. Během první zimy ztratil několik spodních větví, ale v dalších se mu už dařilo.[2]

Stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Registr památných stromů AOPK ČR drusop.nature.cz
  2. a b MICHÁLEK, Jaroslav. Příběh mamutího stromu v Kostelní Bříze. Sokolovsko. MAS Sokolovsko, 2016, roč. 7, čís. 1, s. 23–26. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]