Saturnálie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o významných svátcích Starověkého Říma. Další významy jsou uvedeny na stránce Saturnálie (rozcestník).
Saturnálie od italského sochaře Ernesta Biondiho (1909) v botanické zahradě v Buenos Aires.

Saturnálie (latinsky Saturnalia) byly významné svátky Starověkého Říma, kdy se k poctě boha Saturna darovaly oběti. Konaly se v Saturnově chrámu ve Forum Romanum, poté následovaly soukromé večírky se vzájemným obdarováváním a s karnevalovou atmosférou.

Původně byly slaveny 17. prosince podle juliánského kalendáře jako jednodenní svátek, po roce 45 se oslavy prodloužily do 23. prosince, později až do 30. prosince. V hojné míře se popíjelo víno a při bujarých oslavách byl volen rex bibendi („král popíjení“). Otroci se tento den stávali rovnými se svými pány nebo si dokonce role vyměnili a byli od svých pánů obsluhováni.[1] Povoleny byly hazardní hry a nevázanost. Během svátků ustal provoz státních úřadů, škol i ostatních institucí. Básník Gaius Valerius Catullus saturnálie nazval „nejlepším dnem“.[2]

Podle některých názorů[3] byly saturnálie v křesťanské době transformovány do oslavy Vánoc. Dnes se Saturnálie slaví na některých německých vysokých školách, kdy si v předvánočním čase studenti vymění role se svými kantory.

Dinosaurus[editovat | editovat zdroj]

Podle těchto svátků byl pojmenován i jeden druh vývojově primitivního dinosaura, objeveného v Brazílii. V roce 1999 dostal vědecké jméno Saturnalia tupiniquim.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JOHN F. MILLER. Roman Festivals, ve The Oxford Encyclopedia of Ancient Greece and Rome (Oxford University Press, 2010), S. 172.
  2. Catullus 14.15 (optimo dierum), jako citace od Hanse-Friedricha Muellera, Saturn, ve The Oxford Encyclopedia of Ancient Greece and Rome, S. 221.
  3. Např. RIEGER, František Ladislav. Slovník naučný. Praha: L. Kobr, 1888. Dostupné online. Kapitola Vánoce, s. 899. 
  4. http://www.osel.cz/10943-saturnalia-skutecny-vanocni-dinosaurus.html

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]