Saltoposuchus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSaltoposuchus
Stratigrafický výskyt: Pozdní trias
alternativní popis obrázku chybí
Rekonstrukce vzezření saltoposucha
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
PodřádSphenosuchia
ČeleďSaltoposuchidae
RodSaltoposuchus
Binomické jméno
Saltoposuchus connectens
von Huene, 1921
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Saltoposuchus byl vzdálený příbuzný dnešních krokodýlů. Žil v období zvaném pozdní trias. Vyskytoval se v Evropě, především na území dnešního Německa, kde se našly četné fosilie přiřazené k tomuto rodu. Jeho dalším blízkým příbuzným je Terrestrisuchus, který zase obýval jižní Wales.[1]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Saltoposuchus znamená „skákající krokodýl“. Skákající, protože se při pohybu lehce pohupoval na zadních končetinách a krokodýl, protože je s ním příbuzný. Mají totiž oba dva kostěné osteodermy na hřbetě a prodloužené kosti zápěstí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Saltoposuchus dosahoval délky 1 až 2 metrů, výšky hřbetu 25 až 50 centimetrů a hmotnosti až 20 kilogramů. Lovil drobné obratlovce, sám byl však častou kořistí rauisuchiních archosaurů a teropodů. Zbarvení není známé, patrně bylo nevýrazné a maskovací. Typické barvy by však znamenaly hnědou, zelenou, šedou, černou, rezavou nebo i fialovočervenou. Svalnaté a dlouhé zadní končetiny byly opakem předních, krátkých a tenkých končetin. Na koncích měl ostré drápy. V jeho čelistech byly malé, ale ostré zuby, kterými usmrcoval drobnou kořist.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]