Sabbath Bloody Sabbath

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sabbath Bloody Sabbath
InterpretBlack Sabbath
Druh albaStudiové album
Vydáno1. prosince 1973
Nahráno1973
ŽánrHeavy metal
Délka42:35
Jazykangličtina
VydavatelstvíVertigo
ProducentBlack Sabbath
Profesionální kritika
Black Sabbath chronologicky
Black Sabbath, Vol. 4
(1972)
Sabbath Bloody Sabbath
(1973)
Sabotage
(1975)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sabbath Bloody Sabbath je páté studiové album skupiny Black Sabbath. Tímto albem Black Sabbath rozšířili svůj pomalý, „skřípějící“ zvuk o syntezátory, smyčce, klávesy a orchestrální aranžmá.

Skupina dlouho nemohla najít inspiraci pro toto album. Až když Tony Iommi vymyslel riff titulní skladby „riff, který zachránil Black Sabbath“, jejich tvorba se urychlila.

Album začíná tvrdým riffem skladby „Sabbath Bloody Sabbath” a končí vybrnkávanou skladbou „Spiral Architect”. Někteří fandové vycítili, že nový styl signalizuje konec skupiny, zatímco jiní cítili, že Sabbati jen rozšířili svůj zvuk, který se oproti předchozím čtyřem albům relativně moc nezměnil.

Album Sabbath Bloody Sabbath je pátým mistrovským kusem téhle birminghamské party ve čtyřech letech. „Sabbati“ se na něm soustředili na každý detail a snažili se dotáhnout všechno do úplné dokonalosti, včetně přebalu desky. A opravdu, písně jako „A National Acrobat“, „Killing Yourself to Live“ nebo skvělá titulní skladba působí vybroušeně a zrale, aniž by kapela rezignovala na svůj typický zvuk. Ten obohatila o klávesy, což ne vždy dopadlo ve prospěch věci. Zatímco písni „Sabbra Cadabra“ dodal klávesový mág z Yes Rick Wakeman nový rozměr, song „Who Are You“ syntezátory úplně zabily. Za poslech stojí i skladba „Spiral Architect“ kvůli povedeným orchestrálním dohrávkám a netradiční romantická instrumentálka „Fluff“. Podtrženo a sečteno, tohle album rozhodně patří do sbírky každého znalce heavy metalu.

Obal alba vytvořil Drew Struzan.

Coververze[editovat | editovat zdroj]

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Autory skladeb jsou Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward.

Pořadí Název Délka
1. Sabbath Bloody Sabbath   5:45
2. A National Acrobat   6:16
3. Fluff (instrumentální) 4:11
4. Sabbra Cadabra   5:59
5. Killing Yourself to Live   5:41
6. Who Are You?   4:11
7. Looking for Today   5:06
8. Spiral Architect   5:29

Sestava[editovat | editovat zdroj]

Hostující hudebníci

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]