Sýpka Střevač

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sýpka
Sýpka ve Střevači
Sýpka ve Střevači
Základní informace
Slohbaroko
ArchitektJan Baptista Mathey
Výstavba1690
Poloha
Adresana jihozápadním okraji obce u křižovatky do Chyjic, Střevač, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Sýpka ve Střevači
Sýpka ve Střevači
Další informace
Rejstříkové číslo památky17694/6-1401 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barokní sýpka ve Střevači se nalézá na jižním okraji obce Střevač v okrese Jičín u křižovatky silnice vedoucí do obce Chyjice. Sýpka je chráněna jako kulturní památka České republiky.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Barokní sýpka byla postavena roku 1690 a k její stavbě byl použit kámen z tehdy rozebírané původní tvrze. Sýpku navrhl architekt Jan Baptista Mathey. Původně byla budova sýpky čtyřpatrová, v roce 1870 byla při přestavbě snížena o jedno patro. Okna mají kamenná ostění, na rozích budovy u silnice se nacházejí vytesané erby tehdejších majitelů - hraběcího rodu Šliků a nad hlavním vchodem je umístěna kamenná deska s nápisem připomínající stavebníka, rok stavby a jméno architekta. Fasáda (v současné době s téměř nedochovanou omítkou) je členěna pilastry. Budova sýpky je i v roce 2019 využívána ke skladování obilí.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2023-08-26]. Identifikátor záznamu 17694/6-1401 : Sýpka. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]