Sádky (Holany)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sádky
Lokalita
Charakterosada
ObecHolany
OkresČeská Lípa
KrajLiberecký kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíHolany
Sádky
Sádky
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sádky jsou osada, součást městysu Holany v okrese Česká Lípa. Vznikla za dob Vartenberků[1][2] v 16. století. Tvoří ji, dnes bývalý hostinec (dříve nazýván Krenke) a také již neexistující mlýn (původně Michlův mlýn, Haltermühle, nebo také Kaffemühle), chovné sádky a malý rodinný dům na menším vršku v Sádkách.

Hostinec Krenke[editovat | editovat zdroj]

Dříve byl hostinec údajně jedna veliká místnost, ve které žila rodina majitelů. Míval stálé osazenstvo. Prodávalo se zde pivo v lahvích a domácí produkty, např. chléb se sádlem apod.

Dnes slouží jako rekreační chata. V zadní části zahrady se nachází dva sklepy, které sloužili jako skladiště potravin.

Michlův mlýn[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o mlýně pochází z roku 1750, je ale možné, že byl postaven spolu se sádkami již v 16. stol. a mlel až do roku 1945. Mlýn dokázal během 24 hodin namlít až 1,5 tuny mouky.

Podle protokolu o stavu mlýna z roku 1933 vyplývá, že vodní kolo mělo průměr 5,94 metru, obsahuje 72 lopatek a radiální hloubka činí 0,54 metru, je uloženo ve zděné komoře o velikosti 7,85 × 2,6 metru, maximální polykavost je 80sl, průměrná 35sl. Maximální výkon činí 4 koňské síly a průměrný 2 koňské síly, účinnost je 65 %. Odpad vody je z části zaklenut, nadále otevřený a má délku 400 metrů. Přívod vody je dlouhý 978,7 metru (dnes je odkloněn a teče přímo do sádek, kde napájí hlavní rybník). Dále mlýn obsahoval válcovou stolici, francouzskou stolici, šrotovací stroj, loupací stroj, válec na prach, čisticí stroj na kroupy a 4 zdviže.

Nedaleko mlýna je v pahorku vybudován třípatrový sklep.

Po roce 1945 začal mlýn chátrat a nikdo se v něm nezabydlel. Teprve až v letech 1978 až 1980 proběhla přestavba, pozůstatky mlýna byly odklizeny a na jejich místě byla postavena rekreační chata, dnes již s trvalým obydlením.

Sádky[editovat | editovat zdroj]

Sádky vznikly v 16. století.

V 18. století byly v sádkách 3 domy a 12 malých rybníčků. Za první republiky zde bylo do čtverce 9 sádek a 3 malé rybníčky, které k nim patří. Dnes již svoji funkci sádky nevykonávají, ryby v ní však stále jsou.

Areál je obklopen kamennou zdí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sádky u Holan - Technické památky - Máchův kraj - Holany. www.liberecky-kraj.cz [online]. [cit. 2021-07-07]. Dostupné online. 
  2. SÁDKY U HOLAN - Máchův kraj - Technické zajímavosti - Významné stavby - Holany - InfoČesko. www.infocesko.cz [online]. [cit. 2021-07-07]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Bohumil Daniel: Holany : o historii, přírodě a lidech městyse a přidružených částí Babylonu, Hostíkovic, Loubí, Oslovic, Rybnova. Městys Holany, 2017. ISBN 9788027027002

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]