Rova Darom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rova Darom (hebrejsky: רובע דרום, doslova Jižní čtvrť) je čtvrť v jižní části Tel Avivu v Izraeli. Jde o jednu ze sedmi částečně samosprávných částí, na které byl Tel Aviv rozdělen (přičemž část území města do tohoto systému nespadá).[1] Ze správního a administrativního hlediska se Tel Aviv rozděluje na devět částí, které se z těmito částečně překrývají. V tomto případě se Rova Darom překrývá se čtvrtí Rova 8.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Leží v rovinaté, zcela urbanizované krajině nedaleko od pobřeží Středozemního moře v nadmořské výšce do 20 metrů. Na jihu sousedí s katastrem města Cholon.[2][3]

Popis čtvrti[editovat | editovat zdroj]

Na severu je ohraničena ulicemi ha-Rakevet a Derech Menachem Begin, na jihu ulicí ha-Lochamim a podél ní vedoucí dálnice číslo 20, která tvoří hranici proti městu Cholon. Na východě je hranicí rovněž dálnice číslo 20, zde nazývaná Derech Chejl ha-Širjon a v pozdějším úseku Netivej Ajalon (Ajalonská dálnice). Na západě čtvrť vymezují ulice Elifelet, Šlabim a Heinrich Heine.

Čtvrť Rova Darom je spíše umělou územní jednotkou vytvořenou pro samosprávní a správní účely. Sestává ale z pěti podčástí, které představují autentické a specifické urbanistické celky. Jde o následující čtvrtě:

Zástavba má smíšený charakter, s rozsáhlými plochami nízké starší zástavby i oblastmi husté nové výstavby. Populace je rozmanitá, vyšší je tu podíl mladých rodin s dětmi. K prosinci 2007 zde žilo 35 432 lidí.[4]

Nachází se tu Telavivské centrální autobusové nádraží, Staré telavivské centrální autobusové nádraží, tržnice Šuk Levinsky nebo historicky a urbanisticky významné náměstí Kikar ha-Mošavot.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Quarters and Subquarters [online]. tel-aviv.gov.il [cit. 2011-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-12-09. (hebrejsky, anglicky) 
  2. Tel Aviv, Haifa, Israel [online]. Google Maps [cit. 2011-06-30]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  3. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-06-30]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  4. רובעים [online]. tel-aviv.gov.il [cit. 2011-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-06-24. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]