Rothschildův bulvár

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rothschildův bulvár
Rothschildův bulvár
Rothschildův bulvár
Umístění
StátIzraelIzrael Izrael
MěstoTel Aviv
Poloha
Historie
Pojmenováno poEdmond James de Rothschild
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rothschildův bulvár (hebrejsky: שְׂדֵרוֹ‏ת רוטשילד, Sderot Rothschild) je uliceTel AvivuIzraeli, začínající ve čtvrti Neve Cedek v jihozápadní části města, a pokračující severním směrem k divadlu ha-Bima. Jde o jednu z nejrušnějších a nejdražších ulic ve městě, která je zároveň jednou z hlavních turistických atraktivit.[1] Uprostřed bulváru vede pás zeleně se stezkou pro pěší a cyklisty.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní název Rothschildova bulváru je Rechov ha-Am (doslova „Ulice lidu“), avšak na žádost zdejších obyvatel byla ulice roku 1910 přejmenována na počest barona Edmonda Jamese de Rothschilda, který štědře podporoval židovské osidlování země izraelské.[2] Na rohu Rothschildova bulváru a Herzlovy ulice stojí dům, postavený roku 1909 rodinou Eliavsonových, která byla jednou z šedesáti zakládajících rodin města. V roce 2007 byla budova zakoupena a renovována ve Francouzský institut.[3]

Významnou budovou na Rothschildově bulváru je rovněž Hala nezávislosti, kde byla 14. května 1948 slavnostně podepsána izraelská deklarace nezávislosti a vyhlášena nezávislost Izraele. Řada zdejších budov je postavena v tzv. mezinárodním slohu žáky školy Bauhaus a tvoří součást telavivského Bílého Města, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

V roce 1925 se v Lederbergově domě, který se nachází při křižovatce s Allenbyho ulicí, konala výstava velkých keramických nástěnných maleb Ze'eva Rabana, náležícího do tzv. Bezalelovy školy. Čtyři nástěnné malby zachycovaly židovské průkopníky během setby a sklizně, pastýře a Jeruzalém a verše z knihy Jeremjáš 31:4, který praví: „Znovu tě zbuduji a budeš zbudována.“[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rothschild Boulevard na anglické Wikipedii.

  1. MIROVSKY, Arik. For a prestigious address, nothing beats Rothschild [online]. Haaretz, 2006-09-04 [cit. 2011-03-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. MASS, Rochelle. Rothschild Boulevard [online]. Světová sionistická organizace [cit. 2011-03-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-10-20. (anglicky) 
  3. ZANDBERG, Esther. The boulevard's French corner [online]. Haaretz, 2007-06-07 [cit. 2011-03-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Jr 31, 4 (Kral, ČEP)
  5. Beit Bialik, in Batya Carmiel, Tiles Adorned City; Bezalel ceramics on Tel Aviv Houses, 1923-1929, Muzeum země izraelské, Tel Aviv, 1996

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]