Roslagen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oblast Roslagen (červeně)

Roslagen či Roden je historické území ve Švédsku. Původně pojem označoval všechny pobřežní oblasti Baltského moře, včetně východních částí jezera Mälaren, které patří ke Svealandu. Užívá-li se dnes, je míněna spíše pobřežní oblast provincie Uppland, která také tvoří severní část Stockholmského souostroví.[1] Jméno bylo poprvé zapsáno v roce 1493 v podobě „Rodzlagen“. Ještě předtím je ale doloženo užívání názvu Roden. Oba názvy jsou odvozeny ze slova rodslag, což je staré označení pro válečnou veslařskou posádku. Je totiž známo, že vyhlásil-li vikingský panovník leidang (cosi jako mobilizace či branná povinnost), právě oblast Roden byly povinna postavit řadu bojových lodí. Pojmy Roden nebo Roslagen jsou rovněž zdrojem označení pro Švédsko ve finštině a estonštině: Ruotsi a Rootsi. Švédové z oblasti Roslagen dali - dle normanské teorie o původu ruského národa - patrně též jméno Rusům a Rusku.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Roslagen na anglické Wikipedii.

  1. Roslagen – a taste of the good life in the coastal countryside. visitsweden.com [online]. [cit. 2022-01-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Russia | Etymology, origin and meaning of the name russia by etymonline. www.etymonline.com [online]. [cit. 2022-01-02]. Dostupné online. (anglicky)