Roller

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Roller (rozcestník).
Roller s gelovou náplní vytváří písmo podobné plnícím perům

Roller (z angl. to roll) je psací náčiní, fungující na principu kapalného, vysoce viskózního inkoustu a kuličky. Na rozdíl od propisky, jejíž inkoust je založen na bázi olejového roztoku, je ale inkoust rolleru ředěn vodou a má tudíž nižší hustotu. Proto se s ním také píše lehčeji a vytváří ostřejší a hladší linky,[1] v čemž se blíží klasickému plnícímu peru. A protože kulička, kterou používá, je (na rozdíl od kovových kuliček propisek) keramická, říká se mu také keramické pero.[2]

Keramické pero patří mezi pera mechanická. Místo grafitové, barevné pastelové nebo snímací tuhy se zde používá zvláštní psací vložka, která obsahuje inkoust. Ten se kapilární trubičkou a drážkami dostává až na kuličku upevněnou v lůžku špičky psací vložky (náplně) a při její rotaci se stejně jako u kuličkových per tlakem přenáší na papír.

Rollery se používají na běžné psaní, na přepisování a při používání dokumentního inkoustu i na psaní různých trvalých záznamů. Používají se všude tam, kde se používaly snímací tužky barevné i nebarevné. Kuličkové náplně jsou velmi kvalitní a vyrábějí se v nejrůznějších barvách (modrá, červená, zelená, černá atd.).

Dělení[editovat | editovat zdroj]

Podle vyhotovení a použitého mechanismu:[zdroj?]

  • Jednodušší – jsou celostříkaná z plastoměrů (většinou z polystyrénu) a s ozdobnými kovovými doplňky (ozdobné kroužky, klipsy) nebo bez nich. Vyrábějí se též z eloxovaného hliníku, některé typy těchto per jsou celokovové a bývají pochromované.
  • Složitější – jsou z plastometrů, vrchní díl je mosazný, poniklovaný nebo pochromovaný.

Podle uložení náplně (psací vložky) v plášti:[zdroj?]

  • Pevná – bez mechanizmu, v dřevěném či plastovém plášti.
  • Posuvná – s mechanizmem, který zabezpečuje vysouvání a zasouvání náplně stisknutím tlačítka nebo jednoduchým šroubováním.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HUSTÁK, Jan. Boj na inkoust a na smrt: propiska nebo roller [online]. Pánská pasáž, 2015-08-11 [cit. 2016-10-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-06. 
  2. Historie psacích potřeb [online]. Luxusní-pera.cz [cit. 2016-10-05]. Dostupné online.