Roberto Regazzi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Roberto Regazzi
Narození20. srpna 1956 (67 let)
Bologna
Povoláníhouslař a výrobce hudebních nástrojů
Webwww.regazzi.net
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Roberto Regazzi (* 20. srpna 1956 Bologna) je italský houslař.

Výrobě hudebních nástrojů se věnuje od čtrnácti let, jeho učiteli byli Alan Wilcox, Renato Scrollavezza a Otello Bignami. Začal studovat fyziku na Boloňské univerzitě, avšak v roce 1979 za školy odešel a založil vlastní houslařskou firmu.[1] Navazuje na tradici boloňské houslařské školy, kterou reprezentoval Augusto Pollastri, jeho výrobky se vyznačují bohatým zvukem v italském stylu.[2] Na Regazziho nástroje hrají Uto Ughi, Anne-Sophie Mutter nebo Boris Bělkin.

Byl zvolen prezidentem Evropské asociace výrobců houslí a smyčců a zasedal v porotách světových houslařských soutěží. Je majitelem rozsáhlé sbírky odborné literatury a vydává knihy o houslích ve vlastním nakladatelství Florenus. Reprezentoval tradici italského houslařství na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji.[3] V roce 2018 byl zapsán do Zlaté knihy italských řemesel. Je také členem Americké houslové společnosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Discover Roberto Regazzi, artisan Luthier in Bologna [online]. Homo Faber Guide [cit. 2023-10-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Italian Sound [online]. Felix Daniel Rotaru [cit. 2023-10-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Roberto Regazzi [online]. Maestro d'Arte e Mestiere [cit. 2023-10-20]. Dostupné online. (italsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]