Robert McFarlane (fotograf)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Robert McFarlane
Narození1942
Úmrtí19. července 2023 (ve věku 80–81 let)
Alma materBrighton Secondary School
Povolánífotograf
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Robert McFarlane (194219. července 2023) byl australský fotograf a fotografický kritik.[1]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Adelaide v jižní Austrálii v roce 1942 a v devíti letech dostal od svých rodičů Billa a Poppy McFarlaneových Kodak Box Brownie. O pět let později, když na Brighton High School (dnes známá jako Brighton Secondary School) na jižním předměstí Adelaide,[2] použil nedávno zakoupený středoformátový dálkoměrný fotoaparát Durst k zachycení snímku učitele, který na školním shromáždění udeřil žáka.

Ačkoli byl McFarlane talentovaný v angličtině a historii, byl nevýrazným studentem a školu opustil v šestnácti letech a našel si práci jako praktikant elektrického svářeče.[2] Byl hluboce ovlivněn putovní výstavou dokumentárních fotografií Lidská rodina, která dorazila do Adelaide v roce 1959.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Povzbuzen svými zaměstnavateli během krátkého působení v reklamní agentuře, začal vážněji pracovat jako fotoreportér a získal zakázku od Walkabout fotografovat profesora Johna Bishopa, spoluzakladatele Adelaide Festival of Arts. Na stejném úkolu také vytvořil snímky autora Patricka Whitea, tanečníka a choreografa Sira Roberta Helpmanna, herce Johna Bella a malíře Sidneyho Nolana.

V roce 1963 se McFarlane přestěhoval do Sydney, kde pracoval pro The Bulletin a australský Vogue. S umělkyní Kate Burnessovou, která se později stala jeho první manželkou, odcestoval do Londýna a v roce 1969 působil na volné noze pro The Daily Telegraph, The Sunday Times Magazine[3] a časopis NOVA. V roce 1973 se vrátil se do Sydney a v roce 2007 nakonec do Adelaide. McFarlane se později znovu oženil s divadelní režisérkou Mary-Ann Vale. Měl dvě děti, Morgan (1974–1994, Kate Burness) a Billyho (* 1990, Mary-Ann Vale).

Ačkoli se McFarlane specializoval na sociální otázky – pracoval na knize dokumentující duševně nemocné. Pořídil také portréty řady významných osobností australského a mezinárodního života. Patří mezi ně kolegové fotografové W. Eugene Smith, Don McCullin, Jeff Carter, Max Dupain, David Moore, Trent Parke a Stephen Dupont; politické osobnosti jako Bob Hawke, Gough Whitlam, Charlie Perkins[2][3] a Pauline Hanson; proslulý chirurg sir Edward „Weary“ Dunlop; jazzový houslista Stéphane Grappelli; boxer Henry Cooper; a spoluzakladatel Atlantic Records Ahmet Ertegun. Jeho divadelní práce mu umožnila zpracovat řadu her se Stevenem Berkoffem a fotografoval raná představení Geoffreyho Rushe, Cate Blanchettové a Robyna Archera. McFarlane také pracoval jako fotograf pro filmové režiséry jako Bruce Beresford, John Duigan, Gillian Armstrong, Esben Storm, Phillip Noyce a PJ Hogan.

V roce 1985, před dvoustým výročím osídlení Austrálie v roce 1988, byl McFarlane mezi 21 fotografy vybranými, aby žili a pracovali ve vzdálených komunitách domorodců v projektu, který se stal známým jako After 200 Years: Photographic Essays of Aboriginal And Islander Australia Today.[4] Zůstává největším samostatným fotografickým projektem v australské historii a byl publikován jako putovní výstava i jako kniha.

McFarlaneovo dílo se nachází ve stálých sbírkách National Portrait Gallery (Canberra),[5] Australská národní galerie,[6] Umělecká galerie Nového Jižního Walesu,[7] Jihoaustralská umělecká galerie[8] a Australská národní knihovna. Významnou výstavou byla Received Moments, 48letá kariérní retrospektiva, která začala cestovat po Austrálii v prosinci 2009[3] a skončila v Adelaide koncem roku 2011. McFarlane byl významným přispěvatelem do Candid Camera: Australian Photography 1950–1970 v Jihoaustralské umělecké galerii (květen až srpen 2010), která také představovala práce klíčových australských fotografek a fotografů Maxe Dupaina, Davida Moorea, Jeffa Cartera, Mervyna Bishopa, Rennieho Ellise, Carol Jerremsové a Rogera Scotta.[2]

McFarlane hodně psal o fotografii pro řadu australských publikací a více než 25 let byl fotografickým kritikem pro Sydney Morning Herald. Napsal a spravoval také webovou stránku s názvem OzPhotoReview, blog zaměřený především na výtvarné umění a dokumentární fotografii v Austrálii a zároveň diskutoval o technickém vývoji.

Rozhodující okamžik[editovat | editovat zdroj]

Ačkoli McFarlane sám na toto téma příliš nepsal, jeho myšlenka „ozhodujícího okamžiku“ přitahovala pozornost médií a kurátorů. V určitém vztahu k „rozhodujícímu okamžikuHenriho Cartiera-Bressona byla McFarlaneova formulace vnímána jako „jemnější, kontemplativní“.[9] Tím, že naznačuje, že fotograf potřebuje zůstat otevřený okolnímu světu, má také tu výhodu, že obsahuje zárodek fotografické metody. Gael Newton, hlavní kurátor fotografie v Australské národní galerii, napsal o McFarlaneově přístupu a cituje ho, že prohlásil: „Vidím vytváření obrázků jako příjem obrazu. To, kde stojíte, jak fyzicky, tak emocionálně, rozhoduje o tom, jaký druh obrazu budete prostřednictvím fotoaparátu přijímat.“[10]

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Robert McFarlane zemřel 19. července 2023.[11]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 získal cenu Jima Bettisona a Helen Jamesové, kterou uděluje filmový festival v Adelaide ve spolupráci s nadací Bettison and James Foundation.[12]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Robert McFarlane (photographer) na anglické Wikipedii.

  1. Robert Andrew McFARLANE Death Notice - Sydney, New South Wales | Sydney Morning Herald. tributes.smh.com.au [online]. [cit. 2023-07-26]. Dostupné online. 
  2. a b c d Candid camera [online]. ABC Adelaide [cit. 2011-05-24]. Dostupné online. 
  3. a b c Steve Meacham. Bikes, ballet and heroes: five decades in focus. The Sydney Morning Herald. 5 December 2009. Dostupné online [cit. 24 May 2011]. 
  4. National Library of Australia (nový katalog). After 200 years: photographic essays of Aboriginal and Islander Australia today. Cambridge [England]; Melbourne: Cambridge University Press, in association with Aboriginal Studies Press Dostupné online. ISBN 978-0-521-37013-4. 
  5. Robert McFarlane, b. 1942 [online]. [cit. 2023-07-24]. Dostupné online. 
  6. Robert McFarlane - Search the Collection, National Gallery of Australia [online]. [cit. 2023-07-24]. Dostupné online. 
  7. Works by Robert McFarlane [online]. Dostupné online. 
  8. Robert McFarlane [online]. Dostupné online. 
  9. Blain, Jenny "McFarlane Captures Received Moments", ABC Arts Blog
  10. Newton, Gael "Robert McFarlane, Received Moments: Photography 1961–2009", Manly Art Gallery & Museum (catalog essay)
  11. Robert Andrew McFARLANE Death Notice - Sydney, New South Wales | Sydney Morning Herald. tributes.smh.com.au [online]. [cit. 2023-07-25]. Dostupné online. 
  12. The Bettison & James Award [online]. 8 June 2020 [cit. 2020-09-10]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • McFarlane, Robert "Robert McFarlane Photos" website
  • Newton, Gael "Robert McFarlane – Celebrated Australian Photographer", s. 69, Antiques & Art in NSW, May–September 2009
  • Newton, Gael "Robert McFarlane, Received Moments: Photography 1961–2009", Manly Art Gallery & Museum catalog essay[1]
  • Newton, Gael "Shades of Light: Photography and Australia 1839–1988", 1988 Australian National Gallery
  • Robinson, Julie "Candid Camera: Australian Photography 1950s–1970s" Art Gallery of South Australia exhibition booklet

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]