Rakvička

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rakvička
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rakvička je deminutivum ze slova rakev, tradičně se jím označovala rakev pro malé dítě. Od 20. století se v češtině nejčastěji používá pro sladký šlehaný zákusek.

Pracovní postup[editovat | editovat zdroj]

Rakvička se zhotovuje z vajec, především žloutků, cukru, případně také z vanilky, šleháním,. [1], někdy s píměsí citrónové šťávy nebo cukrářského droždí.[2]. Kupované polotovary navíc obsahují mouku.[3] Ušlehané těsto se nalévá do kovových nebo silikonových formiček ve tvaru dutého, dolů sešikmeného kvádru o délce 8-12 centimetrů a výšce do 3 centimetrů. Rakvička se peče v troubě zahřáte do 180 stupňů Celsia. Rakvička se pečením nafoukne, takže má uvnitř dutinu. Nezdobené rakvičky lze v chladu skladovat až dva týdny.

Zdobení[editovat | editovat zdroj]

Rakvička bývá typicky zdobena či plněna šlehačkou, méně pařížskou šlehačkou či pařížským krémem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ takto tvarovaného dezertu není známý, v kuchařské knize Magdalény Dobromily Rettigové z roku 1826 nacházíme formičky zvané vandličky,[pozn. 1] do kterých se mimo jiné lilo také piškotové těsto.[5] Josef Jungmann v česko-německém slovníku z roku 1836 zaznamenal termín rakwička jen ve významu malá rakev.[6] V receptech se strojově lisované kovové formičky na cukroví všeobecně zavádějí od závěru 19. století. Především v Česku bývají rakvičky označovány za českou klasiku[7]nebo typicky českou sladkost.[8] Dotazovaná Národní knihovna vandličky nehledala, proto soudí, že v českém prostředí byla rakvička užívána až později. Název je od použité cukrářské formy.[9]

Rakvička se šlehačkou

Rakvička v českém umění a folklóru[editovat | editovat zdroj]

Pro svůj tvar rakve bývá toto cukroví zdrojem černého humoru:

  • ve filmu Spalovač mrtvol.„Tak co chceš, věneček nebo rakvičku?“
  • ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný: „Panu továrníkovi objednáme rakvičku jinde.“
  • ve filmu podle knihy Saturnin teta Kateřina prohlásila: „Servírovat v mém věku jako zákusek rakvičky je prostě ohavné!“.
  • v písni Karla Plíhala („V cukrárně koupil jsem Lence / slaďounké rakve a věnce.“)
  • v lidovém názvu restaurace U rakviček, navštěvované zaměstnanci pohřebního ústavu v Praze v domě na Staroměstském náměstí 9 v letech 1977-1991.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámka[editovat | editovat zdroj]

  1. Vandlička byl lidový výraz pro vaničku nebo necičky.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rakvičky se šlehačkou [online]. Apetit [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 
  2. Rakvičky se šlehačkou [online]. Český rozhlas [cit. 2020-04-30]. [Poctivé rakvičky se šlehačkou ze staré cukrárny upekla Jana Charvátová ze Žaltic Dostupné online]. 
  3. Josef Maršálek: V leckteré domácnosti se peče lépe než v některých profi cukrárnách [online]. Novinky.cz [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 
  4. Příruční slovník jazyka českého 6.. Praha: Státní nakladatelství, 1951-1953. Dostupné online. Kapitola vandlička, s. 795. 
  5. M.D.Rettigová, Kuchařka pdf, s. 234
  6. Josef Jungmann, Slowník česko-německý. Praha 1837 online
  7. Dobrý den, zajímalo by mě, kdy se objevil dezert rakvička a věneček. [online]. Ptejte se knihovny [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 
  8. Nejoblíbenějšími mentolovými bonbóny Čechů jsou Hašlerky. Co dalšího rádi mlsáme?. www.kupi.cz [online]. [cit. 2020-04-23]. Dostupné online. 
  9. Dobrý den, zajímalo by mě, kdy se objevil dezert rakvička a věneček. [online]. Ptejte se knihovny [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]