Radvanovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radvanovice
Památník zaniklé vesnice
Památník zaniklé vesnice
Lokalita
Charakterzaniklá osada
ObecStožec
OkresPrachatice
KrajJihočeský kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíRadvanovice (7,58 km²)
Nadmořská výška815 m n. m.
Radvanovice
Radvanovice
Další údaje
Zaniklé obce.cz3383
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Radvanovice (něm. Schillerberg) jsou zaniklá šumavská vesnice severozápadně od obce Stožec, v blízkosti vsi České Žleby v okrese Prachatice. V místech, kde vesnice stávala, je umístěn kamenný památník s daty vzniku a zániku vsi, a patrné jsou rozvaliny původních stavení. Jméno obce se dodnes kromě vlastního katastrálního území zachovalo v názvu pahorku na východ od původní vesnice (Radvanovský vrch, 1012 m); její jméno má také památný strom, 30 m vysoká Radvanovická lípa rostoucí v blízkosti výše zmíněného památníku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vesnice existovala od roku 1752 do roku 1956, kdy se završilo vysidlování započaté po druhé světové válce.[1] Z historických záznamů je známo, že ještě v roce 1931 ve vsi žilo 191 obyvatel v jednatřiceti staveních.[2] V letech 1938 až 1945 byly Radvanovice v důsledku uzavření Mnichovské dohody přičleněny (spolu s Českými Žleby a dalšími okolními vesnicemi) k nacistickému Německu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Města, obce, osady a samoty zaniklé nebo částečně zaniklé po roce 1945 (dobové pohlednice, historie, vojenské mapy, místopis) [online]. zabikleobce.cz [cit. 2014-02-12]. Dostupné online. 
  2. Města, obce, osady a samoty zaniklé nebo částečně zaniklé po roce 1945 (dobové pohlednice, historie, vojenské mapy, místopis) [online]. zanikleobce.cz [cit. 2014-02-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]