Radnice v Moravské Třebové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Radnice (Moravská Třebová))
Radnice
Poloha
AdresaMěsto, ČeskoČesko Česko
UliceNám. T. G. Masaryka
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky28781/6-3147 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Portál radnice
Budova radnice

Radnice v Moravské Třebové je původně pozdně gotickou stavbou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavba radnice v Moravské Třebové byla započata roku 1521 stavitelem Hieronymem Dubenským na místě někdejšího fojtství. Z této doby se zachoval první trakt přízemí s mázhauzem, sklenutým polygonálním pilířem nesoucím čtyři pole křížové klenby a malá síň, kde se dochoval symbol moravské orlice. Po druhém ničivém požáru města architekt Andreas Pfoff nechal navýšit věž a obnovil část budovy, kterou poškodil požár. V 60. letech 16. století Pfoff stavbu radnice značně rozšířil. O průběhu těchto stavebních úprav svědčí letopočty na fasádách. Jeho dílem jsou například hřebínkové klenby v mázhauzu. Nacházela se zde zasedací síň konšelů.

Umělecká výzdoba[editovat | editovat zdroj]

Kromě klenby zde nacházíme výjev Šalamounova soudu a alegorie Spravedlnosti, Obezřetnosti, Statečnosti a Mírnosti (ctnosti z Platónovy Ústavy). Strop je ozdoben rostlinnými motivy vinné révy, vinných listů a granátových jablek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁK, Jan (ed.); CHRISTIANOVÁ, Dana; KRYL, Ladislav; MARTINKOVÁ, Jana; PANOCH, Pavel; ŘÍHOVÁ, Vladislava; SVOBODOVÁ, Jitka. Cesta od renesance k baroku. Slavné stavby Moravské Třebové. 1. vyd. Moravská Třebová: Město Moravská Třebová a Fiobos Books, 2012. 220 s. ISBN 978-80-87073-48-3. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]