Pulteney Bridge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pulteney Bridge
Pohled na most
Pohled na most
Základní údaje
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
PřesRiver Avon
SprávceBath and North East Somerset
ArchitektRobert Adam
Otevřen1774
Souřadnice
Parametry
MateriálBath Stone
Délka45 m
Mapa
Map
Další data
Kód památky1394514
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pulteney Bridge je silniční obloukový most v anglickém městě Bath. Překonává řeku Avon. Je známý jako jeden ze čtyř mostů na světě, které mají po celé své délce obchody.

Most byl pojmenován po Frances Pulteneyové, která v roce 1767 zdědila Bathwick Estate ležící na druhé straně řeky Avon jako Bath. Město Bath zažívalo v té době stavební rozmach a Francesin manžel William Pulteney se rozhodl rozšířit město i na druhou stranu řeky. Na navržení spojnice břehů pozval významného novoklasicistního architekta Roberta Adama, který se inspiroval nerealizovaným projektem mostu Ponte di Rialto od Andreu Palladia.

Celková délka mostu je 45 m a jeho šířka je 18 m. Dnes slouží most jen pro pěší, pro autobusy a pro taxíky; v roce 2009 byl provoz automobilů na mostě zakázán.

Vzhled mostu se průběžně během dějin měnil. V roce 1792 činila jeho původní šířka 15 m, a byla zvýšena na současných 18 metrů. Původních 16 obchodů bylo přestavěných na šest. V 19. století majitelé obchodů měnili jejich vzhled měněním oken nebo rozšiřováním nad řeku pomocí konzol. V první polovině 20. století bylo několik obchodů koupeno městskou radou a přebudováno do původní podoby. Poslední velká úprava mostu se uskutečnila v roce 1975, kdy byly obnoveny fasády obchodů na jižní straně ulice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pulteney Bridge na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]