Pudlpointr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pudlpointr (anglicky: Pudelpointer) je německé psí plemeno, vzniklé křížením velkého pudla a pointra.[1]

Pudlpointr
Základní informace
Země původuNěmeckoNěmecko Německo
VyužitíLovecký pes
Tělesná charakteristika
HmotnostStandard hmotnost neuvádí
Výška †Psi: 60 – 68 cm Feny: 55 – 63 cm
BarvaHnědá, světlehnědá, černá
Klasifikace a standard
Skupina FCIOhaři
Sekce FCIKontinentální ohaři
Podsekce FCITyp griffon
ČMKUstandard
† výška uváděna v kohoutku

Historie[editovat | editovat zdroj]

Plemeno vzniklé v Německu z křížení anglického pointra a velkého pudla, je dnes v České republice vcelku neznámé a málopočetné. Při šlechtění si chovatelé dávali velký pozor, aby se do chovu nepřipletlo jiné plemeno a pudlopointrové tak byli od ostatních psů izolováni.[2] Se šlechtěním začal baron von Zedlitz, německý chovatel psů, který ke svému chovu použil jen sedm pudlů a přes sto pointrů.[3] Cílem bylo plemeno se schopnostmi stavět, aportovat ve vodě i na souši a bez potíží s klouby.[3] Oficiální používaná zkratka je PP. V Česku plemeno zastřešuje Klub chovatelů hrubosrstých a maďarských ohařů.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Stavějící pudlpointr

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Pudlpointr má spíše těžkou stavbu těla, které je pokryto hrubou srstí, v barvě hnědé, světlehnědé a černá, která jej chrání před vnějšími vlivy, jako je zima, voda. Je celkově dobře osvalený a jeho pohyb je plynulý, ladný.

Hlava je vyvážená, poměr mezi její šířkou a délkou musí být vyvážený. Mozkovna je plochá. Stop zřetelný. Nosní houba je dobře pigmentovaná a ladí s barvou srsti. Pysky přilehlé, zuby musí mít nůžkovitý skus. Oči velké, uložené po stranách hlavy v barvě jantaru. Uši jsou středně dlouho, zavěšené vysoko s mírně zaoblenými konci. Krk je středně dlouhý, dobře osvalený a bez laloku. Hřbet je krátký a rovný, spíše úzký. Ocas je rovný, středně dlouhý, ale kupíruje se. Nohy jsou dobře osvalené, dlouhé, štíhlé. Tlapky kulaté, téměř kočičí s černými drápky.[4]

Povaha[editovat | editovat zdroj]

Povaha pudlpointra je hravá, aktivní a houževnatá. Jsou to inteligentní a bystří psi, kteří se lehko cvičí. Má vyvinuté lovecké pudy a je vhodný pro aportování z vody i na souši i stavění (stavění = stav, kdy pes „zmrzne“, zvedne přední nohu a natáhne ocas, čímž značí zvěř). Pudlpointři jsou klidní a vyrovnaní psi, nikdy ne nervozní. Také nebojácní a loajální vůči svému majiteli či rodině.

Černý pudlpointr

S dětmi vychází dobře a většinu jejich hrátek přetrpí. Je vhodné, chovat jej ve větší smečce psů, se kterými nemá problém vyjít, protože není příliš dominantní ani agresivní. Je schopný si zvyknout i na jiná domácí zvířata, ale při seznamování musí mít majitel stále na paměti, že je to lovecký pes.

Zdraví[editovat | editovat zdroj]

Pudlpointři jsou poměrně zdraví psi a přestože jejich předky jsou pudlové, kteří na dysplazii kyčelního kloubu netrpí, v Německu i v České republice platí přísná pravidla, co se kontrol kloubů týče.[2] Chovatelé dobře hlídají i epilepsii, která se u nich může vyskytnout.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.ohari.eu/plemena-oharu/pudlpointr/ [online]. 
  2. a b http://www.hafbezobav.cz/plemeno-271-Pudlpointr.html [online]. 
  3. a b FOGLE, Bruce. Velká encyklopedie psů. 6.. vyd. [s.l.]: Slovart, 2006. 409 s. S. 246. 
  4. Odstavec "Vzhled" je výtahem z oficiálního platného standardu plemene pudlpointr dle FCI.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]