Proseč u Pošné (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Proseč u Pošné
zámek Proseč u Pošné
zámek Proseč u Pošné
Účel stavby

domov důchodců

Základní informace
Slohbarokní
Výstavbapřed r. 1415 (tvrz)
Přestavbapo r. 1463, před r. 1759 (zámek), 1991
Stavebníkneznámý
Další majitelépáni z Proseče, páni z Dubé, Habsburkové, Hazmburkové, Malovcové z Malovic, Pöttingové, Vernierové
Současný majitelKraj Vysočina
Poloha
AdresaProseč 1, Pošná, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Proseč u Pošné (zámek)
Proseč u Pošné (zámek)
Proseč u Pošné (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky26040/3-3265 (PkMISSezObrWD)
Webhttp://www.ddprosecposna.cz/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Proseč u Pošné stojí ve vsi Proseč, části obce Pošná v okrese Pelhřimov. Dnes v něm funguje domov důchodců. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Proseč je poprvé uváděna k roku 1362, kdy se po ní psal Lev z Proseče. Zda už v té době zde stála tvrz předcházející zámku, není známo. Následně jsou zmiňováni i Vilém, Drslav a Jan Hazmuka z Proseče. V roce 1415 je uváděn Bohunek z Proseče, za nějž tvrz s určitostí již stála. Za husitských válek však patrně zpustla. V roce 1457 Bohunek zemřel a ačkoliv Proseč odkázal Anežce z Dubé, připadla králi Ladislavu Pohrobkovi. Od něho ji získal Jan z Házmburka a na Kosti, který ji v roce 1463 převedl na Petra Malovce z Malovic a posléze došlo k připojení Proseče ke kamenickému panství. Jeho syn Václav Malovec pak nechal obnovit tvrz. V držení Malovců zůstal statek do roku 1759, kdy jej od Jana Víta Malovce koupil hrabě Adolf Felix Pötting. Ve smlouvě je uváděn zámek, takže patrně někdy předtím došlo k barokní přestavbě. V roce 1803 zámek odkoupil František Vernier a následně docházelo k rychlému střídání majitelů. Z roku 1818 se v soudním odhadu dochoval popis zámku. Jednalo se o patrovou budovu s dvojicí nárožních rondelů a sala terrenou v levém křídle. V letech 1861-1945 ji vlastnili Třebičtí. Po požáru prošel v roce 1991 kompletní rekonstrukcí a je v něm umístěn domov důchodců.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-02-15]. Identifikátor záznamu 137192 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]