Prometheus (tiskárna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tiskárna Prometheus
budovy bývalého nakladatelství a tiskárny
budovy bývalého nakladatelství a tiskárny
ZakladatelÚstav pro vědecký výzkum uhlí
NástupcePolygrafia
SídloV Holešovičkách 94, Praha 8 - Libeň

Tiskárna Prometheus (Prometheus, hornicko-hutnické nakladatelství, spol. s.r.o.) je bývalá tiskárna a nakladatelství v Praze-Libni v ulici V Holešovičkách.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1928 koupil Vydrovu továrnu poživatin Ústav pro vědecký výzkum uhlí a postupně ji přebudoval pro svoje potřeby. Tříposchoďový objekt v severovýchodní části areálu přestavěl stavitel Jan Písecký pro tiskárnu Prometheus hornicko-hutnického nakladatelství. V přízemí se nacházela knihárna, v prvním patře strojní sazárna, ve druhém kanceláře a ve třetím sklad štočků.

Roku 1948 byla tiskárna znárodněna a pod názvem Polygrafia dál využívala většinu areálu. Po zániku Polygrafie získala budovy Akademie věd ČR a umístila sem Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR (nástupce Hornického ústavu Československé akademie věd založeného roku 1958).

Roku 2005 postavila Akademie věd v areálu novou budovu pro svůj archív.

Budova

Areál vznikl v letech 1910-1912 pro Továrnu poživatin Františka Vydry. Postavil jej stavitel Ferdinand Šamonil ve slohu střízlivé secese na místě původní usedlosti Kolínská.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústav struktury a mechaniky hornin: Historie. ÚSMH AV ČR, v.v.i. [cit. 2017-09-20] Dostupné z WWW.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BERAN, Lukáš, ed. a VALCHÁŘOVÁ, Vladislava, ed. Pražský industriál: technické stavby a průmyslová architektura Prahy: průvodce. 2., rozš. vyd. V Praze: České vysoké učení technické, ©2007. 303 s. ISBN 978-80-01-03586-3. Kapitola 4: Libeň. S. 97, č. 119.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]