Proboštství (Kroměříž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Proboštství
církevní budova
církevní budova
Účel stavby

proboštství, farní úřad

Základní informace
Slohbarokní
Výstavba17. století
StavebníkFrantišek z Ditrichštejna
Poloha
AdresaStojanovo náměstí, Kroměříž, ČeskoČesko Česko
UliceStojanovo náměstí
Souřadnice
Proboštství
Proboštství
Další informace
Rejstříkové číslo památky30206/7-6009 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Výklenková kaplička u ohradní zdi zahrady

Proboštství je budova čp. 5 stojící na Stojanově náměstí v centru města Kroměříž přímo naproti Kostelu svatého Mořice, jenž je od 16. století ve správě olomouckých biskupů a arcibiskupů. V ústředním seznamu kulturních památek České republiky je budova i s ohradní zdi s výklenkovou kapličkou (poklonou) vedena jako kulturní památka[1] pod číslem 30206 / 7-6009.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Barokní budova s mansardovou střechou je postavená na starších základech, jak o tom svědčí znak biskupa Františka z Ditrichštejna v arkádovém nádvoří. Budova byla celkem třikrát důkladně přestavována a přestavby označeny deskami biskupů Lichtenštejna a Egkha. Štěpnice (sad) kolem proboštství vytváří se starou barokovou zdí jeden z nejpůvabnějších koutů staré Kroměříže. Jako proboštové zde působili pozdější biskupové Vilém Prusinovský z Víckova, Leopold II. Fridrich z Egkhu, Antonín Theodor Colloredo-Waldsee, Bedřich z Fürstenberka, Lev Skrbenský z Hříště či Antonín Cyril Stojan.[2] Působení Antonína Cyrila Stojana jako probošta kroměřížského v letech 1908-1918 připomíná na budově umístěná pamětní deska.

V současnosti je v budově proboštství umístěn farní úřad.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-10-25]. Identifikátor záznamu 1416337 : proboštství. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Informační tabulky "MĚSTSKÁ PAMÁTKOVÁ REZERVACE KROMĚŘÍŽ", text Spáčil, Jindřich, Kroměřížské technické služby, s.r.o., Kroměříž

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]