Poutine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poutine
Základní informace
Místo původuQuebec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Poutine je kanadské jídlo, podávané především v podnicích rychlého občerstvení. Tvoří je dvakrát smažené bramborové hranolky, kousky pařeného sýra a omáčka z masového vývaru zahuštěného jíškou.[1] K základním surovinám je také možno přidat slaninu, trhané maso, plísňový sýr, cibulku nebo hrášek. Vznikla také luxusní varianta, která obsahuje foie gras.

Recept vznikl v oblasti Centre-du-Québec koncem padesátých let.[2] . Postupně se jídlo rozšířilo po celém Québecu a stalo se symbolem Frankokanaďanů. Ve dvacátém prvním století je poutine v důsledku kulturní apropriace považován za národní jídlo celé Kanady.[3] Podává se na hokejových zápasech, nachází se na jídelníčku řetězců jako McDonald's nebo Burger King a byl servírován v Bílém domě při setkání Justina Trudeaua s Barackem Obamou. V mnoha kanadských obcích se pořádají soutěže o nejlepší poutine.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČEPELÍKOVÁ, Kateřina. DJ, který v Karlíně připravuje kanadskou specialitu poutine. Vitalia.cz [online]. [cit. 2019-11-30]. Dostupné online. 
  2. Kanada - víza, letenky, cestování, práce, studium, život - sdílíme zkušenosti, užitečné rady a tipy [online]. 2018-02-06 [cit. 2019-11-30]. Dostupné online. 
  3. Blog Kuchti.me - s chutí a humorem [online]. 2016-10-11 [cit. 2019-11-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]