Přeskočit na obsah

Porte de la Villette (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Porte de la Villette
Provozní vlak ve stanici
Provozní vlak ve stanici
StátFrancie
Město19. obvod
Vznik5. listopadu 1910
Linky7
Externí odkazy
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Porte de la Villette je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 7 v 19. obvodu v Paříži. Nachází se pod Avenue Corentin Cariou, pod kterou vede linka metra.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 5. listopadu 1910 jako součást prvního úseku linky 7 ze stanice Opéra. Sloužila jako konečná stanice až do 4. října 1979, kdy byla trať rozšířena severním směrem do Fort d'Aubervilliers.

Název[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla pojmenována po bývalé městské bráně, která v těchto místech stála (porte = brána). Branou procházela silnice z Paříže do sousedního města La Villette, které bylo připojeno k Paříži v roce 1860.

Na informačních tabulích je oficiální název stanice doplněn ještě podnázvem psaným malým písmem: Cité des Sciences et de l'Industrie podle zdejšího muzea vědy a techniky.

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Porte de la Villette (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr La Courneuve – 8 Mai 1945 Metro v PařížiLinka 7 směr Villejuif – Louis Aragon
směr Mairie d'Ivry
Aubervilliers – Pantin – Quatre Chemins Porte de la Villette Corentin Cariou

La Courneuve – 8 Mai 1945Fort d'AubervilliersAubervilliers – Pantin – Quatre CheminsPorte de la VilletteCorentin CariouCriméeRiquetStalingradLouis BlancChâteau-LandonGare de l'EstPoissonnièreCadetLe PeletierChaussée d'Antin – La FayetteOpéraPyramidesPalais Royal – Musée du LouvrePont NeufChâteletPont MarieSully – MorlandJussieuPlace MongeCensier – DaubentonLes GobelinsPlace d'ItalieTolbiacMaison BlancheLe Kremlin-BicêtreVillejuif – Léo LagrangeVillejuif – Paul Vaillant-CouturierVillejuif – Louis AragonPorte d'ItaliePorte de ChoisyPorte d'IvryPierre et Marie CurieMairie d'Ivry