Portál:Google

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


e

Portál:Google

Google [gu:gl]IPA je americká společnost sídlící v Mountain View v Silicon Valley jižně od San Francisca v Kalifornii; její areál je přezdíván Googleplex. Je vlastněna holdingovou společností Alphabet Inc. Od podzimu 2006 je Google oficiálně zastoupen pobočkou v Česku,sídlící v Praze. Společnost je známá především díky svému internetovému vyhledávači, jehož popularita je taková, že se dnes již používá i sloveso googlovat či googlit ve smyslu hledat na internetu. V roce 2006 se toto sloveso objevilo v Oxford English Dictionary. Z hlediska českého jazyka se Google skloňuje dle vzoru hrad (Google, bez Googlu…).

Název Google vychází ze slova „googol“, označujícího číslo složené z jedničky a sta nul (10100), které bylo poprvé použito v roce 1938 devítiletým Miltonem Sirrotou, synovcem amerického matematika Edwarda Kasnera.

Společnost Google provozuje služby Google Search, Gmail, Google Play, YouTube, Google Classroom a další. Google je také majitelem operačního systému Android. Společnost také vyrábí mobilní telefony Pixel. Celý článek...

e

Zajímavosti

Víte, že...

... hodinky Google Pixel stojí na technologii Fitbit?

... chatbot Google Bard je přímou konkurencí ChatGPT?

... Google měl projekt chytrých brýlí, ale byl pozastaven?

e

Článek

YouTube [ju:tu:b] je největší internetový server pro sdílení videosouborů. Založili jej v únoru 2005 zaměstnanci PayPalu Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim. Nynější generální ředitelkou společnosti je Susan Wojcicki. V listopadu 2006 byl zakoupen společností Google za 1,65 miliardy dolarů (tehdy asi 36,75 miliard Kč). Google nyní provozuje tuto stránku jako dceřinou společnost, uživatelské účty mezi těmito společnostmi jsou propojené.


V říjnu 2015 byla spuštěna placená verze YouTube nazvaná YouTube Premium, umožňující vypnout reklamy u videí a zhlédnout obsah navíc. Celý článek...

e

Obrázek

Speciální 360° kamera sloužící při výrobě Google Street View v New Yorku.

e

Editujte a pomozte s vylepšením

Pomozte s editacemi a vytvářejte nové články. Chybějící články:

e

Témata

Podtémata Google:

e

Vybrané články

e

WikiProjekt Google

WikiProjekt Google

WikiProjekt Google je WikiProjekt s cílem vylepšit a doplnit články o společnosti Google a jejích produktech. Pomozte nám s vylepšováním a tvorbou článků, nebo se podívejte na cíle tohoto projektu.Více na stránce tohoto WikiProjektu.

e

Historie společnosti

Portál:Google/Historie společnosti

e Portál:Google/Pata