Portál:Dánsko/Článek/2013/12.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Znak dynastie Glücksburků

Glücksburkové je v současnosti vládnoucí dánská a norská a bývalá řecká, islandská královská a šlesvicko-holštýnská vévodská dynastie. Rod je původem severoněmecký šlechtický rod, jednou z větví dynastie Oldenburků a pochází od potomků (prvního dědičného) dánského krále Kristiána III. resp. od jeho nejmladšího syna Jana II.

Dynastie vládne Dánsku od roku 1863, kdy se stal dánským králem Christian von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg jako Kristián IX. (viz dánští králové). Od roku 1905 vládnou Glücksburkové v Norsku. V letech 1863-1973 vládli také v Řeckém království.

V současnosti jsou známými osobnostmi rodu panovníci Markéta II. Dánská a Harald V. Norský. Nepochybně ještě známějšími jsou však britští princové Charles a jeho dva synové William (Vilém) a Henry (Jindřich) z Walesu. Jejich dědeček Princ Philip, vévoda z Edinburghu (z řecké větve rodu), totiž sňatkem s Alžbětou II. vyženil pro Oldenburky resp. Glücksburky i Velkou Británii. Po smrti královny Alžběty II. tedy získají britský trůn Glücksburkové.