Portál:Šachy/NAROZENÍ TENTO TÝDEN/Archiv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

5. května[editovat zdroj]

Andor Lilienthal
Andor Lilienthal

Andor Arnoldovič Lilienthal (5. květen 1911 Moskva8. květen 2010 Budapešť byl maďarský šachový velmistr.

Ve své dlouhé šachové kariéře hrál proti deseti mistrům a mistryním světa, porazil Emanuela Laskera, Josého Raúla Capablancu, Alexandra Aljechina, Maxe Euweho, Michaila Botvinnika, Vasilije Smyslova a Věru Menčíkovou. Byl posledním žijícím velmistem, jemuž byl udělen titul ve chvíli, kdy jej FIDE založila v roce 1950.

17. květen[editovat zdroj]

Wilhelm Steinitz

Wilhelm Steinitz (17. května 1836, Praha12. srpna 1900, New York City) byl rakouský a později americký šachista, první mistr světa v šachu v letech 18861894.

Protože byl od roku 1883 byl za nejlepšího hráče světa jedněmi považován Steinitz a druhými Zukertort, dohodli se oba hráči na vzájemném zápase, jehož podmínky oba soupeři dokonce uzavřeli u notáře. Vítěz zápasu se měl stát oficiálním mistrem světa v šachu.

Zápas se uskutečnil v roce 1886 v USA, Vítězem zápasu se měl stát ten, kdo první dosáhne deseti výher. První třetina zápasu se hrála od 11. do 20. ledna 1886 v New Yorku (do čtyř výher jednoho ze soupeřů), druhá od 3. do 10. února v Saint Louis (do dalších tří výher) a zbytek do 16. února do 29. března v New Orleans.

Z jedenácti partií ztratil Steinitz jen jednu (šlo o třináctou, nejdelší partii zápasu), šest vyhrál, ve čtyřech remizoval, zvítězil celkově 10:5 a stal se prvním oficiálním mistrem světa v šachu, tj. mistrem, kterého všeobecně uznala celá šachová veřejnost.

Titul ztratil v zápase proti Emanuelu Laskerovi.