Porphyromonas gingivalis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPorphyromonas gingivalis
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Doménabakterie (Bacteria)
KmenBacteroidota
TřídaBacteroidia
ŘádBacteroidales
ČeleďPorphyromonadaceae
RodPorphyromonas
Binomické jméno
Porphyromonas gingivalis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Porphyromonas gingivalis patří do kmene Bacteroidota a je to nepohyblivá, gramnegativní, tyčinkovitá, anaerobní, patogenní bakterie.

Nachází se v dutině ústní, kde se podílí na onemocnění parodontu[1], dále v horním gastrointestinálním traktu, dýchacím traktu a tlustém střevě.

Tato bakterie je primárně příčinou chronického onemocnění dásní, gingivitis chronica. Z neléčeného zánětu se vyvine parodontitida, která ohrožuje jednotlivé zuby i fungování celého organismu. Vědci došli k závěru, že P. gingivalis je přítomná v mozku lidí trpících Alzeimerovou chorobou.[2]

Infekce P. gingivalis je kromě Alzheimerovy choroby[3] spojována také s revmatoidní artritidou. Pacienti s revmatoidní artritidou mají zvýšený výskyt onemocnění parodontu;[4] protilátky proti této bakterii jsou u těchto pacientů výrazně častější.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Porphyromonas gingivalis na anglické Wikipedii.

  1. DNA research : an international journal for rapid publication of reports on genes and genomes. PMID 18524787. Bibcode 6. 
  2. Existuje příčinná souvislost mezi zánětem dásní a Alzheimerovou chorobou?. Profimed.cz [online]. [cit. 2024-01-11]. Dostupné online. 
  3. Science advances. PMID 30746447. Bibcode 6. 
  4. Joint bone spine. PMID 20646949. 
  5. MedGenMed : Medscape general medicine. Dostupné online. PMID 16369381.