Porodnice Slovany

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Porodnice Slovany
Základní informace
Slohfunkcionalismus
ArchitektVáclav Klein
Poloha
AdresaVýchodní Předměstí, ČeskoČesko Česko
UliceČapkovo náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky103503 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bývalá Porodnice Slovany v Plzni na Čapkově náměstí je architektonicky významná budova, která je od roku 2009 kulturní památkou.[1] Svého času byla největším zařízením ve městě a narodilo se v ní mnoho Plzeňanů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Byla postavena v letech 1937 až 1938 na půdorysu písmene T podle projektu ing. arch. Václava Kleina jako budova obecné, měšťanské a mateřské školy. Svému účelu však vlastně ani nesloužila, protože již za druhé světové války byla upravena na nemocnici. Později byla stavba upravena na porodnici. Jde o jednu z nejvýznamnějších staveb plzeňského meziválečného funkcionalismu. Ve své době byla budova navržena jako jedna z nejmodernějších škol na Plzeňsku.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Od Fakultní nemocnice Plzeň, odkoupila nepotřebný areál i s rozlehlou zahradou společnost Petranox v roce 2013, která zde plánovala vybudovat domov pro seniory, tentýž záměr mělo město, kterému se budovu nepodařilo získat od státu. Ještě v roce 2019 byla budova bez využití a chátrala.[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. bývalá měšťanská, obecná a mateřská škola, později porodnice - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2022-04-18]. Dostupné online. 
  2. Qap.cz: Bývalá porodnice na Slovanech na obnovu marně čeká (9/2015)
  3. ŽÍTKOVÁ, Kristýna. Budovy zatím chátrají. Co s nimi?. Plzeňský deník [online]. 2019-02-04 [cit. 2023-02-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]