Pomník Benedikta Roezla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pomník Benedikta Roezla
Základní údaje
AutorGustav Zoula
Čeněk Vosmík
Rok vzniku1898
Kód památky40070/1-1206 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálbronz
pískovec
Umístění
UmístěníKarlovo náměstí
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník Benedikta Roezla na Karlově náměstí v Praze pochází z roku 1898.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Pomník botaniku Benediktu Roezlovi dal postavit mezinárodní komitét ustavený po jeho smrti, který poskytl finanční prostředky. Trvalo třináct let, než pražští radní pod tlakem zahraniční veřejnosti souhlasili s umístěním pomníku v jižní části Karlova náměstí poblíž tzv. Faustova domu.

Bronzové sousoší Benedikta Roezla vytvořili sochaři Gustav Zoula (socha B. Roezla v pískovci) a Čeněk Vosmík. Autorem architektonického návrhu pomníku byl Eduard Sochor.

Vysoký pískovcový sokl s bronzovým sousoším a nápisy je umístěn na pětistupňovém polokruhovém stylobatu, uzavřeném po stranách nízkou římsou a dvěma kamennými vázami. Vstup byl původně uzavřen (dnes chybějícím) ozdobným bronzovým řetězem zavěšeným na dvou mosazných sloupcích. Horní plochu, oddělenou dvěma stupni, obklopuje nízká podkovovitá zídka z opracovaného kamene, zakončená v čele vyšším kamennou nadstavbou. Vlastní piedestal sochy má čtvercový půdorys, který se konkávně zužuje směrem nahoru, kde je profilovaná římsa a ustupující vlastní sokl sousoší. Piedestal obklopují na třech stranách kamenné lavice. Na přední straně jsou nápisy BENEDIKTU ROEZLOVI (12.8.1824, 14.10.1885) / SLAVNÉMU / BOTANIKU A CESTOVATELI / VĚNUJÍ / JEHO CTITELÉ. Pod římsou je kovový znak Prahy a pás s květy orchidejí.

Sousoší představuje stojícího botanika a cestovatele v klobouku a rozepjatém kabátě s knihou v pravé a bronzovou květinou v levé ruce. Za jeho nakročenou levou nohou sedí nahý indiánský chlapec s mačetou v pravé ruce.

Pomník Benedikta Roezla je kulturní památka České republiky evidovaná v Ústředním seznamu kulturních památek pod rejstříkovým číslem: 40070/1-1206.

Záměna osob?[editovat | editovat zdroj]

V 2. čísle 15. ročníku (listopad 1897) vyšel na poslední straně časopisu Zlatá Praha text, podepsaný jen písmenem M.[1] Autor v textu tvrdil, že při plánování a výstavbě pomníku došlo k záměně osob, a to dokonce dvojí (Jan Svatopluk Presl / Josef Ressel / Benedikt Roezl). Šlo však zřejmě jen o dobový hoax, neboť k tomuto tvrzení chybí jakékoli doklady.[2] Přesto se často uvádí jako fakt.[3] Je ale pravda, že toto místo bylo původně Spolku českých chemiků pro vybudování Preslova pomníku přislíbeno.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Článek byl sestaven s využitím podkladů NPÚ.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Eva Hrubešová, Josef Hrubeš, Pražské sochy a pomníky, nakl. Petrklíč Praha 2002, str. 88, ISBN 80-7229-076-2
  • Coats A. M., The Plant Hunters, McGraw-Hill, 1970
  • Kline, Mary C., Benedict Roezl – Famous orchid collectors. Amer. Orch. Soc. Bull. 32 (1963), p. 8
  • TLUSTÝ, Jaromír. Geneze pomníku Benedikta Roezla na Karlově náměstí. Za starou Prahu. Roč. XLIX., čís. 2, s. 34–38. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]