Plastika Paavo Nurmi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plastika Paavo Nurmi
Chybí zde svobodný obrázek
Základní údaje
AutorWäinö Aaltonen
Rok vzniku1952
1925
Umístění
UmístěníTaka-Töölö
Olympiastadioninaukio
StátFinskoFinsko Finsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plastika Paavo Nurmi, je bronzová plastika před Helsinským olympijským stadionem, ve čtvrti Taka-Töölö v Jižním hlavním obvodu města Helsinky v provincii Uusimaa v jižním Finsku.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Plastiku Paavo Nurmi vytvořil finský sochař Wäinö Aaltonen (1894-1966) a ztvárňuje nejslavnějšího finského běžce a několikanásobného olympijského vítěze Paavo Nurmi (1897– 1973). Dílo, které je vytvořeno z bronzu a žuloveho soklu, představuje akt běžícího atleta a jeho charakteristický styl běhu. Socha je symbolem finského sportu, symbolem Finska a jeho nezávislosti. Socha vznikla v roce 1925 a kromě originálu vznikly ještě další čtyři odlitky. Kopie sochy se také nachází ve švýcarském Lausanne v Parc Olympique, finském Turku a kopie z roku 1952 se nachází před Helsinským olympijským stadionem. Paavo Nurmi pózoval jako Aaltonenův model při vzniku díla. Nahota je spojena s obdivem k antickému umění.[1]

Poznámka[editovat | editovat zdroj]

Socha Emila Zátopka, který také patří mezi nejslavnější běžce lidské historie, se podobá plastice Paavo Nurmi.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Paavo Nurmi : Wäinö Aaltonen. HAM [online]. [cit. 2022-10-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-10-06. (finsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]