Pirx

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pirx je fiktivní pilot z některých knih polského spisovatele Stanisława Lema. V příbězích se postupně vypracuje z kadeta přes pilota až ke kapitánovi kosmické lodi, přičemž cestuje většinou mezi Zemí, Měsícem a Marsem. Pirx je obyčejný muž, vytváří kontrast k obvyklým hrdinným postavám vesmírných pilotů. Často se ocitá v extrémních situacích, které překonává díky běžnému citu, orientaci a průměrné dávce štěstí.

Konkrétně v povídce „Přelíčení“ (v polštině „Rozprawa“) Lem předkládá myšlenku, že to, co je vnímáno jako lidský nedostatek může být ve skutečnosti výhodou nad dokonalým strojem. V tomto příběhu Pirx porazí robota, protože člověk váhá, má pochyby, dělá špatná rozhodnutí, avšak robot nikoli.[1] Obdobná idea se vyskytuje i v robotické sérii amerického spisovatele Isaaca Asimova, při níž se robot ocitne v situaci, kdy se nedokáže rozhodnout mezi zákony robotiky a jeho pozitronový mozek se porouchá.

Knihy, v nichž vystupuje Pirx[editovat | editovat zdroj]

(česká vydání)

Filmové zpracování[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tales of Pirx the Pilot na anglické Wikipedii.

  1. SWIRSKI, Peter. The art and science of Stanislaw Lem. [s.l.]: McGill-Queen's University Press, 2006. Dostupné online. ISBN 0773530460. S. 161.  (anglicky)
  2. Zkouška pilota Pirxe [online]. Česko-Slovenská filmová databáze [cit. 2021-07-29]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]