Pimm's

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pimm's
Základní informace
Kategorielikér
Vznik1823
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Pimm's je značka ovocného koktejlu na bázi ginu, který může být považován také za likér. Poprvé byl vyroben v roce 1823 Jamesem Pimmem a od roku 1997 jej vlastní společnost Diageo. Jeho nejpopulárnějším produktem je Pimm's No.1 Cup.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Má tmavohnědou barvu s načervenalým nádechem a jemně chutí koření a citrusových plodů. Jako letní dlouhý nápoj se také běžně podává jako Pimm koktejl se sodovkou (anglický styl), nebo s kousky různého ovoce, zejména jablek, okurek, pomeranče, citronu, jahod a máty. Běžnou náhražkou sodovky je také zázvorové pivo. Pimm's lze také míchat se sektem (nebo perlivým bílým vínem), nazývaným Pimm's Royal Cup. Pimm's Winter Cup se obvykle míchá s horkým jablečným džusem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pimm, syn farmáře z Kentu, se stal majitelem ústřicového baru v londýnské čtvrti City poblíž Bank of England. Nabídl tonikum (nápoj na bázi ginu obsahující tajnou směs bylin a likérů) jako digestiv, servírovaný v malém korbelu známém jako Pohár č.1, odtud odvozen jeho dodatek.

Pimm's je nejoblíbenější v Anglii, zejména v jižní Anglii. Je to jeden ze dvou základních nápojů na tenisovém turnaji Wimbledon a dalších událostech jako Chelsea Flower Show, Henley Royal Regatta a Glyndebourne Festival Opera. První Pimmův bar byl otevřen na turnaji ve Wimbledonu v roce 1971 a každý rok se divákům prodává více než 80 000 pint Pimmova koktejlu. Spolu se šampaňským byl prohlášen za jeden ze dvou oficiálních nápojů Wimbledonu a také si získal popularitu mezi britskými univerzitami.[1] Pimm's je také standardní koktejl na britských a amerických zápasech pola.[2] Je také mimořádně populární na letních zahradních slavnostech britských univerzit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pimm's na anglické Wikipedii.

  1. KATZ, Lauren. Thirsty Thursday: What's a Pimm's Cocktail?. Rachael Ray Every Day [online]. [cit. 2019-12-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. LLOYD, John; ROBERTS, Michael. The Pimm's Book of Polo. [s.l.]: Trafalgar Square Pub. 240 s. Dostupné online. ISBN 978-0-943955-17-9. (anglicky) Google-Books-ID: 5nQGAAAACAAJ. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]