Petite Ceinture du 15e

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petite Ceinture du 15e
Park na jaře
Park na jaře
Lokalita15. obvod, Paříž, FrancieFrancie Francie
Zeměpisné souřadnice
Rozloha35 000 m2
Založeno2013
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petite Ceinture du 15e je veřejný park, který se nachází v Paříži v 15. obvodu. Park byl vybudován v roce 2013 v prostoru zrušené železniční tratě Petite Ceinture a jeho rozloha činí 3,5 ha.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Linka Petite Ceinture byla postavena kolem Paříže v druhé polovině 19. století. Jižní část spojující Auteuil a Ivry-sur-Seine byla otevřena v roce 1867. Kvůli konkurenci metra byla většina linky uzavřena pro osobní dopravu v roce 1934. Nákladní doprava byla zrušena v 90. letech. Trať zůstala z větší části opuštěná.

Od konce 80. let bylo v Paříži několik opuštěných železničních tratí přestavěno na parky. Promenade plantée byla otevřena v roce 1988. Petite Ceinture du 16e sleduje bývalou trať na západě Paříže od roku 2007 v délce 1,2 km. V roce 2008 byla zpřístupněna část trati na Square Charles-Péguy. Od roku 2004 proběhly v prostoru Petite Ceinture i další úpravy (stezky, komunitní zahrady apod.).

V roce 2011 bylo rozhodnuto upravit část tratě Petite Ceinture na park. Práce začaly následujícího roku. Majitel tratě Réseau ferré de France ale požadoval, aby úpravy nebyly nezvratné. První část parku o délce 900 m mezi ulicemi Rue Olivier-de-Serres a Rue Desnouettes byla otevřena pro veřejnost 24. srpna 2013. Druhá část až na Place Balard byla zpřístupněna koncem září 2013. Trasa propojuje parky André-Citroën na západě a Georges-Brassens na východě.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Park vede po železniční trase, která byla mnoho let nevyužívána. Jedná se o liniový park o délce 1,3 km s celkovou plochou 3,5 ha. Leží na jihozápadě 15. obvodu podél maršálských bulvárů. Spojuje Place Balard na západě s ulicí Rue Olivier-de-Serres na východě.

Park vede podél několika obytných zón a přes řadu mostů: na Place Balard, v ulicích Rue Lecourbe, Rue Desnouettes, Rue du Hameau a Rue de Vaugirard. Promenáda končí těsně před tunelem pod ulicí Rue Olivier-de-Serres, který ještě není otevřen pro pěší.

Byly zachovány odkazy na minulost železniční trasy: jižní dráha je ponechána ve stavu vhodném pro příležitostný průjezd vlaku, severní trasa je přeměněna na stezku pro chodce, ale bez stavebních úprav. V parku jsou umístěny naučné panely, které představují faunu a flóru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Petite Ceinture du 15e na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]