Pawon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pawon
Poloha
AdresaMagelang, Magelang, IndonésieIndonésie Indonésie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pawon

Pawon (známý též pod místním názvem Candi Pawon) je relativně malý buddhistický chrám na Střední Jávě v Indonésii. Nachází se mezi dvěma dalšími chrámy – Borobudurem (1,75 km na severovýchod) a Mendutem (1,15 km na jihozápad). Všechny vyjmenované chrámy včetně Pawonu byly postaveny za vlády Šailendrů (8.–9. století).[1] Výzkumy detailů i celkového stylu Pawonu napovídají, že chrám je ještě o něco starší než Borobudur. Všechny tři chrámy se nacházejí v jedné přímé linii. Tato skutečnost není zcela objasněna, může být následkem jakési symboliky spojující všechny tři chrámy.

Schematická mapka umístění tří buddhistických chrámů v přímé linii: Borobuduru, Pawonu a Mendutu
Mezi Mendutem a Borobudurem stojí chrám Pawon, klenot javánské chrámové architektury. Tento chrám nejspíše sloužil k očištění mysli před výstupem na Borobudur.[2]

Původní jméno chrámu Pawon zůstává dosud nejasné. Výraz Pawon v javánštině doslova znamená „kuchyně“ a je odvozen z kořene awu, čili „prach“. Spojení se slovem „prach“ může rovněž naznačovat, že chrám Pawon byl původně postaven jako hrobka či pohřební chrám pro krále.[3]

V současné době je součást dějiště oslav svátku vesak, který se slaví každoročně o úplňku v období od května do června a během kterého indonéští buddhisté i další účastníci vesaku z různých částí světa přecházejí od Mendutu kolem Pawna až k Borobuduru.[4]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Chrám je lehce orientován směrem k severozápadu, je postaven na čtvercové základně. Na každé straně schodišť a vrcholu bran se nachází Kálamakara, která je běžně k vidění na klasických javánských chrámech. Vnější zeď chrámu je pokryta reliéfy bódhisattvů. Na reliéfních zobrazeních se rovněž nachází reliéfy kalpavrkši („stromu života“), kolem nějž jsou rozmístěny kinnary. Uprostřed chrámu se nachází místnost čtvercového půdorysu a malou, rovněž čtvercovou nádrží uprostřed. V místnosti je několik malých oken, které pravděpodobně sloužily k ventilaci. Střecha Pawonu je završena pěti malými stúpami. Kvůli relativní jednoduchosti, symetrii a harmonii stavby historici považují tento malý chrám za „klenot javánské chrámové architektury“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pawon na anglické Wikipedii.

  1. MOENS, J. L. Barabudur, Mendut en Pawon en hun onderlinge samenhang (Barabudur, Mendut and Pawon and their mutual relationship). Tijdschrift voor de Indische Taai-, Land- en Volkenkunde. 1951, s. 326–386. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-08-10. (anglicky)  Archivováno 10. 8. 2007 na Wayback Machine.
  2. MARZUKI, Yazir; HERATY, Toeti. Borobudur. Jakarta: Penerbit Djambatan, 1982. ISBN 979428078X. S. 6. (anglicky) 
  3. SOETARNO, R. Aneka Candi Kuno di Indonesia (Ancient Temples in Indonesia). Semarang: Dahara Prize, 2002. ISBN 9795010980. S. 103. (indonésky) 
  4. The Meaning of Procession [online]. Walubi (Buddhist Council of Indonesia) [cit. 2009-08-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-11. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]