Pavilon Ústředny zásobování škol ve Štětíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavilon Ústředny zásobování škol
Základní informace
Slohmodernismus
ArchitektMarian Rąbek
Výstavba1967–1969
Materiálcihla
Poloha
AdresaŠtětínCentrum, PolskoPolsko Polsko
UliceRayskiego 1
Souřadnice
Pavilon Ústředny zásobování škol
Pavilon Ústředny zásobování škol
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavilon Ústředny zásobování škol je modernistický obchodní pavilon, který se nachází na rohu ulice Generała Ludomiła Rayskiego a aleje Wyzwolenia, na sídlišti Centrum, ve štětínské čtvrti Śródmieście.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pavilon byl postaven v letech 1967–1969 podle návrhu štětínského architekta Mariana Rąbeka a měl být sídlem Ústředny zásobování škol (polský Centrala Zaopatrzenia Szkół, zkratka Cezas).[1] V průběhu let budova změnila svůj účel a stala se sídlem obchodních společností. Neonové nápisy byly odstraněny, některá okna byla vyměněna, průchod vedle přízemí byl zbořen a okna schodiště a panely zakrývající okno v prvním patře byly pokryty reklamami.[2] V roce 2007 byla fasáda modernizována.[3]

Dne 6. října 2017 zahájil inspektor památek Západopomořanského vojvodství řízení o zápisu pavilonu do evidence památek.[3] Krátce poté byly odstraněny reklamy pokrývající železobetonové panely prvního patra. Pavilon nakonec nebyl zařazen do registru památek kvůli významným proměnám oproti původnímu vzhledu.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pawilon Centrali Zaopatrzenia Szkół w Szczecinie na polské Wikipedii.

  1. In memoriam - Pamięci Architektów Polskich - Marian Rąbek. www.inmemoriam.architektsarp.pl [online]. [cit. 2020-11-13]. Dostupné online. (polsky) 
  2. WARCHOŁ, Marek. Cezas upodlony. Jeden z piękniejszych powojennych budynków wygląda jak własna karykatura. szczecin.wyborcza.pl [online]. [cit. 2020-11-13]. Dostupné online. (polsky) 
  3. a b To może być kolejny szczeciński zabytek. Najmłodszy ze wszystkich. wszczecinie.pl [online]. [cit. 2020-11-13]. Dostupné online. (polsky) 
  4. Cezas zabytkiem? Konserwator zabytków podjął decyzję o przyszłości budynku. szczecin.wyborcza.pl [online]. [cit. 2020-11-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]