Pavillon de la Reine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavillon de la Reine
Poloha
Adresa3. obvod, FrancieFrancie Francie
UlicePlace des Vosges
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00086131
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavillon de la Reine (Královnin pavilon) je městský palác v Paříži. Nachází se v historické čtvrti Marais na náměstí Place des Vosges. Palác je v soukromém vlastnictví a slouží jako hotel.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Pavillon de la Reine má číslo 28 na náměstí Place des Vosges stejně jako sousedící Hôtel d'Espinoy. Nachází se uprostřed severní strany náměstí ve 3. obvodu jako protiváha k Pavillonu du Roi. Pasáž procházející přízemím spojuje náměstí a ulici Rue de Béarn.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Palác nesloužil navzdory svému názvu k ubytování francouzských královen. Roku 1608 získal notář a královský sekretář Jean de Moisset stavební parcelu, na které jej nechal vystavět. 1614 Moisset pronajal palác Henrimu de Rohan. V letech 16541657 dům vlastnil Antoine d'Aumont de Rochebaron, roku 1658 jej koupil pokladník Nicolas Jeannin de Castille a po něm získal dům syn Gaspard. Od něj koupila palác Jeanne Pélagie de Rohan-Chabot, princezna d'Épinoy, která nechala roku 1683 přistavět balkón. 1763 získal palác královský sekretář Pierre-Nicolas Caulet d'Hauteville, který provedl stavební úpravy. V roce 1931 byly přístavby v zadním traktu zbořeny a místo nich vystavěny garáže. V letech 19821984 byl dům upraven na hotel.

Palác je od roku 1984 chráněn jako historická památka.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CHADYCH, Danielle. Le Marais. Évolution d'un pyasage urbain, Paris. Paříž: Parigramme, 2005. ISBN 2-84096-188-1. S. 508–509. (francouzsky) 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pavillon de la Reine na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]