Pavel Kapusta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavel Kapusta
Narození3. září 1969 (54 let)
Banská Bystrica
Alma materUniverzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
Povoláníspisovatel a novinář
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Pavel Kapusta (* 3. září 1969, Banská Bystrica) je slovenský novinář, publicista, spolumajitel reklamní agentury a vydavatelství Medialis, s.r.o., šéfredaktor internetového portálu napalete.sk.

Život a působení[editovat | editovat zdroj]

V letech 1976–1984 navštěvoval základní školu v Praze a Banské Bystrici, potom do roku 1988 studoval na gymnáziích v Brezně a Banské Bystrici. V letech 1988–1989 pracoval v banskobystrickém studiu Československého rozhlasu, v letech 1991–1993 ve Slovenském rozhlase v Bratislavě.

V roce 1993 absolvoval několikaměsíční pobyt v USA, po návratu pracoval v Rádiu Rock FM. V letech 1994–1996 působil na zahraničním oddělení deníku Smena, ve vnitropolitickém oddělení deníku Slovenská REPUBLIKA, v týdeníku Extra a opět ve Slovenské REPUBLICE.

Od roku 1997 byl šéfredaktorem redakce Ráno Slovenské televize. Později přestoupil do zpravodajství Slovenské televize, kde byl redaktorem a komentátorem. Kromě toho scenáristicky připravoval střihovou relaci politické satiry Fašírka a uváděl relaci o slovenské populární hudbě Átrium.

V roce 1999 po nástupu nového vedení z STV odešel. V stejném roce byl jmenován šéfredaktorem týdeníku Extra. V letech 2000–2014 byl vydavatelem a šéfredaktorem časopisu Extra plus. Po odchodu z vedení redakce sa stal šéfredaktorom informačně-publicistického internetového portálu napalete.sk.

V letech 2001–2006 byl parlamentním asistentem poslanců Národní rady Slovenské republiky Romana Hofbauera a Jána Cupera. V letech 2016-2020 působil jako asistent poslance NR SR Stanislava Kmece.

V roce 2004 absolvoval externí studium publicistiky na FHV Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici. V roce 2007 ukončil studium masmediální komunikace na Univerzitě sv. Cyrila a Metoda v Trnavě.

Jako vydavatel a šéfredaktor časopisu Extra plus získal v roce 2011 výroční cenu Slovenské asociace novinářů za mimořádný přínos v oblasti vydávání nezávislého a národně orientovaného tisku.

V roce 2014 moderoval v bratislavském Hotelu Tatra Diskusní klub Extra plus, jehož hosty byli každý měsíc známí slovenští politici, politologové a publicisté; sestřihy byli zveřejněny na YouTube. Později začal moderovat debaty na politické a společenské témata s názvem Diskusia Na palete, sestříhané videozáznamy jsou dostupné na portálu napalete.sk a YouTube.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pavel Kapusta na slovenské Wikipedii.