Přeskočit na obsah

Paul Sescau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paul Sescau
Narození18. listopadu 1858
Paříž
Úmrtí1. května 1926 (ve věku 67 let)
Paříž
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Paul Sescau (18. listopadu 1858, Paříž1. května 1926, tamtéž) byl francouzský fotograf, přítel Henriho de Toulouse-Lautreca.

Životopis

[editovat | editovat zdroj]

Paul Sescau, syn z rodiny pařížské bankovní a komerční buržoazie, vytušil, že jeho budoucnost potemní, když jeho rodiče kolem roku 1880 zbankrotovali. Poté se musel vzdát privilegovaného postavení a začít pracovat jako obchodní zaměstnanec. S vášní pro fotografování se rozhodl pro svou profesi a otevřel si v roce 1893 ateliér na adrese rue Rodier 53 v Paříži.

V roce 1896 se přestěhoval na náměstí Place Pigalle 9 do budovy, kde se nacházela umělecká kavárna La Nouvelle Athènes, kam chodil Henri de Toulouse-Lautrec. Své umění uplatňoval jako portrétista a také publikoval fotografie v podobě dobového fotorománu.[1]

S využitím své instalace blíže mnoha umělcům se rychle stal specialistou na fotografickou reprodukci obrazů. Inovoval i po technické stránce, vynalezl „sescaugraphy“, reprodukční proces, a v roce 1900 patentoval proces „elektro-email“.

Byl také nadaný pro hudbu a vynikal v hraní na banjo, což mu přidalo na pověsti sukničkáře a veselého chlapíka, který miluje převleky, Sescau se stal malebnou postavou Montmartru. Po smrti Toulouse-Lautreca, příchodu první světové války a konci Belle Époque upadl do jistého zapomnění. Zemřel v roce 1926 a jeho fotografické archivy zmizely, pouze album 35 fotografií bylo převedeno do Francouzské národní knihovny.

Paul Sescau a Toulouse-Lautrec

[editovat | editovat zdroj]

Sescau se s malířem nepochybně setkal při návštěvě kavárny La Nouvelle Athènes a prostřednictvím Maurice Guiberta, amatérského fotografa a přítele Lautreca. Fotografoval pro něj jeho obrazy, aby je mohl prezentovat galeristům, jak dokládá korespondence, a se svým klientem udržuje velmi přátelské vztahy. Stejně jako Sescau byl i Lautrec fotografován v přestrojení Mauricem Guibertem nebo Françoisem Gauzim, čtyři komplicové využívali fotografii vtipným způsobem. Existují také fotografie Sescaua, které sloužily jako předlohy pro kompozici děl Lautreca, stejně jako využíval záběry Maurice Guiberta.

  • Pierre Guédy, Amoureuse trinité, kol. Excelsior, Paříž, vyd. Nilsson, 1897, obsahující 110 fotografií Paula Sescaua.
  • Gyp, Totote, kol. „Excelsior“, Paříž, vyd. Nilsson, 1897.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Paul Sescau na francouzské Wikipedii.

  1. Paul Edwards, « Roman 1900 et photographie (les éditions Nilsson/ Per Lamm et Offertstadt Frères) », Romantisme, 1999, numéro 105, s. 133-144 (en ligne).

Literatura

[editovat | editovat zdroj]
  • Pod vedením Rudolfa Koelly, Toulouse-Lautrec a fotografie, Éditions Hirmer, 2015, [katalog výstavy v Muzeu výtvarných umění v Bernu], ISBN 9783777424682
  • Jean Adhémar, „Lautrec a jeho obvyklý fotograf“, Aesculape, č. 12, prosinec 1951, s. 229-234.
  • (anglicky) Steven F. Joseph, "Paul Sescau, Toulouse Lautrecovo nepolapitelné sousedství", in History of Photography, 2/XXXVII, květen 2013, s. 153-166.

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]