Paul Sescau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paul Sescau
Narození18. listopadu 1858
Paříž
Úmrtí1. května 1926 (ve věku 67 let)
Paříž
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Paul Sescau (18. listopadu 1858, Paříž1. května 1926, tamtéž) byl francouzský fotograf, přítel Henriho de Toulouse-Lautreca.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Paul Sescau, syn z rodiny pařížské bankovní a komerční buržoazie, vytušil, že jeho budoucnost potemní, když jeho rodiče kolem roku 1880 zbankrotovali. Poté se musel vzdát privilegovaného postavení a začít pracovat jako obchodní zaměstnanec. S vášní pro fotografování se rozhodl pro svou profesi a otevřel si v roce 1893 ateliér na adrese rue Rodier 53 v Paříži.

V roce 1896 se přestěhoval na náměstí Place Pigalle 9 do budovy, kde se nacházela umělecká kavárna La Nouvelle Athènes, kam chodil Henri de Toulouse-Lautrec. Své umění uplatňoval jako portrétista a také publikoval fotografie v podobě dobového fotorománu.[1]

S využitím své instalace blíže mnoha umělcům se rychle stal specialistou na fotografickou reprodukci obrazů. Inovoval i po technické stránce, vynalezl „sescaugraphy“, reprodukční proces, a v roce 1900 patentoval proces „elektro-email“.

Byl také nadaný pro hudbu a vynikal v hraní na banjo, což mu přidalo na pověsti sukničkáře a veselého chlapíka, který miluje převleky, Sescau se stal malebnou postavou Montmartru. Po smrti Toulouse-Lautreca, příchodu první světové války a konci Belle Époque upadl do jistého zapomnění. Zemřel v roce 1926 a jeho fotografické archivy zmizely, pouze album 35 fotografií bylo převedeno do Francouzské národní knihovny.

Paul Sescau a Toulouse-Lautrec[editovat | editovat zdroj]

Sescau se s malířem nepochybně setkal při návštěvě kavárny La Nouvelle Athènes a prostřednictvím Maurice Guiberta, amatérského fotografa a přítele Lautreca. Fotografoval pro něj jeho obrazy, aby je mohl prezentovat galeristům, jak dokládá korespondence, a se svým klientem udržuje velmi přátelské vztahy. Stejně jako Sescau byl i Lautrec fotografován v přestrojení Mauricem Guibertem nebo Françoisem Gauzim, čtyři komplicové využívali fotografii vtipným způsobem. Existují také fotografie Sescaua, které sloužily jako předlohy pro kompozici děl Lautreca, stejně jako využíval záběry Maurice Guiberta.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • Pierre Guédy, Amoureuse trinité, kol. Excelsior, Paříž, vyd. Nilsson, 1897, obsahující 110 fotografií Paula Sescaua.
  • Gyp, Totote, kol. „Excelsior“, Paříž, vyd. Nilsson, 1897.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Paul Sescau na francouzské Wikipedii.

  1. Paul Edwards, « Roman 1900 et photographie (les éditions Nilsson/ Per Lamm et Offertstadt Frères) », Romantisme, 1999, numéro 105, s. 133-144 (en ligne).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Pod vedením Rudolfa Koelly, Toulouse-Lautrec a fotografie, Éditions Hirmer, 2015, [katalog výstavy v Muzeu výtvarných umění v Bernu], ISBN 9783777424682
  • Jean Adhémar, „Lautrec a jeho obvyklý fotograf“, Aesculape, č. 12, prosinec 1951, s. 229-234.
  • (anglicky) Steven F. Joseph, "Paul Sescau, Toulouse Lautrecovo nepolapitelné sousedství", in History of Photography, 2/XXXVII, květen 2013, s. 153-166.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]