Patrija

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patrija
Průčelí budovy.
Průčelí budovy.
Poloha
AdresaPrijedor, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Patrija (v srbské cyrilici Патрија) je obchodní dům, který se nachází v centru města PrijedorBosně a Hercegovině.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Brutalistický obchodní dům vznikl v severobosenském městě v druhé polovině 70. let 20. století. Slavnostně byl otevřen v roce 1979, ve své době byl nejmodernější a nejlépe vybavený obchodní dům ve městě. Stavba se stala symbolem města a byla dokonce vyobrazena na dobových pohlednicích Prijedoru.[1] Nacházely se zde první eskalátory ve městě. Pracovalo zde 150 lidí.

Hladké fungování obchodního domu přerušila až válka, ekonomická transformace a následné ekonomické problémy společnosti Trgoprodaja. Na začátku 21. století byla budova uzavřena a často do ní vnikali bezdomovci. Budoucnost stavby byla dlouhodobě obtížně řešitelná vzhledem k majetkovým sporům.[2] V roce 2018 byla následně prodána soukromému investorovi se záměrem kompletní obnovy, přestavby a modernizace stavby. Původně dvoupatrový objekt se má v souvislosti s rekonstrukcí náměstí zcela změnit; zvýší se o další dvě podlaží.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu prijedordanas.com (srbsky)
  2. Článek na portálu RTVS (srbsky). lat.rtrs.tv [online]. [cit. 2019-02-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-02-12. 
  3. Článek na portálu mondo.ba (bosensky)