Chodovská radiála

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pankrácká radiála)
Chodovská radiála
Mapa
Map
Základní údaje
Celková délka10 km
    v provozu:10 km
    ve výstavbě:0 km
    v přípravě:0 km
StátČeskoČesko Česko
Geodata (OSM)OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chodovská radiála v místě začátku dálnice D1 v Praze-Chodově, u obchodního centra Westfield Chodov

Chodovská radiála, v plánech ZÁKOSu z roku 1974 také označovaná jako Pankrácká radiála[1], v mapách též i jako R8, je jedna z radiál propojujících Městský a Pražský okruh na jihovýchodě Prahy.

V úseku mezi Jižní spojkou a mimoúrovňovou křižovatkou Spořilov je radiála ještě vedena jako ulice 5. května, od křižovatky Spořilov je již radiála součástí dálnice D1 (ulice Brněnská). V některých materiálech byl jako Pankrácká radiála označován úsek Severojižní magistrály již přinejmenším od Nuselského mostu, tedy, jak název naznačuje, přes oblast Pankráce.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Výstavba její první části – úseku od Spořilova na jih – proběhla v období 19671971 jako součást výstavby dálnice D1. Do provozu byl tento úsek uveden 12. července 1971. Zpočátku však chyběl plánovaný přivaděč z Pankráce, neboť jeho dokončení bylo pozdrženo rozhodnutím o výstavbě pražského metra namísto podpovrchové tramvaje, které vytvořilo kolizi v oblasti budovaného depa Kačerov. Proto byl v začátcích nájezd na dálnici až za Spořilovem, navíc pouze jednopruhový - což vyvolávalo pravidelné výjezdové a návratové zácpy ve špičce a komplikovalo pěší dopravu (překonávání tesaři dočasně narychlo zřízených nadchodů) na staré tramvajové točně obklopené kruhovými křižovatkami na Spořilově ještě v roce 1973.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. dalnice-silnice.cz [online]. [cit. 2009-06-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-03-09. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]