Památník osvobození města Rudou armádou (Hradec Králové)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník osvobození města Rudou armádou v Hradci Králové
Památník v 80. letech
Památník v 80. letech
Základní informace
ArchitektIng. arch. František Chudoba
Výstavba1949
Zánik1991
Poloha
AdresaNáměstí Osvoboditelů, Hradec Králové, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník osvobození města Rudou armádou v Hradci Králové byl památník, který byl odhalen 8. května 1949 na náměstí Osvoboditelů a měl být trvalou připomínkou toho, že bylo město osvobozeno Rudou armádou. Odstraněn byl 5. června 1991.

Popis pomníku[editovat | editovat zdroj]

Na masivním zešikmeném podstavci poskládaném z hrubě opracovaných kvádrů pískovce, byl umístěn sovětský tank T-34 s číslem 559 a velkou pěticípou hvězdou z pískovce v popředí, která svým umístěním vypadala tak, že tank podpírá, a datem 9. 5. 1945. Na levém boku byl text „Jachnovka 1943“, na pravém „Dukla 1944“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Památník byl slavnostně odhalen 8. května 1949. 3. května 1958 byl zapsán do státního seznamu nemovitých kulturních památek[1]. Každoročně se u něj v době totality konaly pietní oslavy, ať již na výročí ukončení války 9. května[2], či při vzpomínce na Velkou říjnovou socialistickou revoluci 7. listopadu.

Po srpnové okupaci 1968 byl terčem nápisů proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy. 24. srpna 1968 zadrželi polští vojáci v Hradci Králové Milana Boučka, Milana Jiráka, Jindřicha Hynka, Jiřího Vrbatu a Luďka Labíka, kteří údajně chtěli zapálit památník na osvobození města v roce 1945 – tank Rudé armády. Tři ze zadržených Poláci ostříhali (byli to totiž „vlasatci“). O den později je všechny předali VB Hradec Králové. Právě u sovětského pomníku – tanku – v Hradci Králové byly od září 1968 posíleny hlídky, aby zabránily jeho poškozování. I přes toto opatření se stanovený cíl nepodařilo splnit. Hlídky totiž často ani nezaznamenaly, kdo a kdy uvedený čin spáchal. Na podzim 1968 proto stále ještě existovaly obavy z provokací během oslav 50. výročí vzniku Československa a listopadových oslav VŘSR. SNB ještě zvýšila svoji agenturní aktivitu. Například 7. listopadu 1968 došlo k zatýkání za „nevhodné“ chování u již výše zmíněného tanku v Hradci Králové. Většinou šlo o poškozování věnců nebo urážlivé výroky. Došlo ale také k polití tanku rudou a bílou barvou. V tomto případě se ovšem nepodařilo vypátrat pachatele. Stopy vedly pouze na koleje Lékařské fakulty UK, kde byly nalezeny tři prázdné plechovky od barev.

Památková ochrana byla zrušena 13. května 1991.[1] Odstraněn byl 5. června 1991. Autorem byl Ing. arch. František Chudoba. Oficiální verze o původu tanku praví, že se jednalo o porouchaný stroj, který byl v květnových dnech při průjezdu městem odstaven a zůstal zde[3]. Druhá verze uvádí, že se jednalo o trofejní tank ukořistěný německou armádou, který měl být opraven v Hradci Králové, k čemuž koncem války nedošlo a byl po osvobození získán pro tento účel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-06-29]. Identifikátor záznamu 147710 : pomník Osvobození, tank. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Nové Hradecko, Hradec Králové 10. května 1977, str. 1
  3. Pochodeň, Hradec Králové 30. dubna 1975, str. 4